Jiří Havelka si na rodinný statek nastěhoval kvůli natáčení filmu Zahradníkův rok celý filmový štáb

Jiří Havelka si na rodinný statek nastěhoval kvůli natáčení filmu Zahradníkův rok celý filmový štáb
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Jiří Havelka má za sebou velký úspěch s komedií Vlastníci a divákům se trefil do vkusu i s dalším filmem Mimořádná událost. A zatímco tyto snímky natáčel spíše v komorním prostředí, jeho nový film vezme diváky na roční exkurzi na velký vesnický statek.

Tragikomedie je plná absurdních situací, nad kterými zůstane rozum stát. Právě takové situace má režisér hodně oblíbené. Do snímku inspirovaného bizarními příběhy zahradníků a sedláků, kteří brání své pozemky před chamtivým podnikatelem, obsadil režisér Oldřicha Kaisera, jeho životní partnerku Dášu Vokatou, Michala Isteníka, Štěpána Kozuba, Tomáše Jeřábka, Alenu Mihulovou a další známé herecké tváře.

Oldřich Kaiser popsal děj takto:

Je to o zahrádkáři a jeho ženě, kteří hospodaří od sadařství až po bylinky a zeleninu, všechno možný. Tak se o to starají pečlivě, živí se tím, no a pak se v okolí objeví takový novodobý zbohatlík a ten touží po jeho pozemku, neb chce cosi stavět, a tak mu to trochu, zahradníkovi a jeho ženě, zkomplikuje, a to dost výrazně.

Herec Oldřich Kaiser byl z nabídky na roli nadšený a mohl se tak na několik měsíců vrátit ke svému dávnému koníčku, kterým je zahradničení. Během měsíců natáčení si vyzkoušel téměř všechny práce, které se na zemědělském statku dělají. Dokonce i kydal hnůj a koupal se s mrtvými rybami.

Jeho partnerka Dáša Vokatá se musela o práci na statku napřed všechno naučit, protože jako žena žijící celý život ve městě nestrčila ani prst do hlíny.

Michal Isteník, který se proslavil hlavně jako Eda v seriálu Most!, si tentokrát vyzkoušel roli nekompromisního záporáka. Právě on měl zálusk na pozemky kolem statku. Pomáhat mu přispěchal pomocník, kterého si zahrál Štěpán Kozub.

Isteník ke své roli řekl, že je plná plíživého zla, a to on v sobě nemá. Kozub v roli sekuriťáka poznamenal, že nic podobného ještě v českých kotlinách neviděl. Líbí se mu téma a tvdí, že některé události z filmu jsou až nepochopitelné.

Jiří Havelka nemusel dlouho pátrat po lokaci k natáčení. Zahradníkův statek patří jeho otci Jiřímu Havelkovi staršímu. Režisér zde vyrůstal a prostředí dobře zná. Dodnes zde tráví víkendy. Jen musel otce připravit na to, že mu bude občas na statku bydlet i 80 lidí.

Výběru místa pomohl i nedaleký zámek. Kvůli komplikovanému terénu se štáb po okolí pohyboval na elektrokolech.

Příběh zahrnuje práci na statku během všech čtyř ročních období, a tak se natáčení protáhlo na rok. Jednalo se však vždy jen o natáčení na několik dnů v měsíci, takže se všichni na opakovaná setkání těšili.

Snímek jde do kin 18. července.

Zdroje článku: