Jedna rodina: Nový rodinný seriál mapuje společný život tří úplně odlišných rodin, které spojí střídavá péče o děti

Jedna rodina: Nový rodinný seriál mapuje společný život tří úplně odlišných rodin, které spojí střídavá péče o děti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A nebude úplně snadné tak citlivý „organismus“, jako je taková velká rodina plná dětí, udržovat v chodu. Někdy to bude chtít hlavně klid, jindy trochu vtipu a porozumění.

Střídavá péče není pro každého a vyžaduje, aby rodiče slevili ze svých nároků na život a dokázali se přizpůsobit dětem a bývalým partnerům. Je potřeba, aby spolu rodiče dokázali najít společnou řeč, což není někdy úplně snadné a od nových partnerů to vyžaduje velkou dávku tolerance a trpělivosti.

Dnes střídavá péče ovlivňuje životy statisíců Čechů. Zajímavé je, že si ji přeje až 70 procent rozvádějících se otců, ale pouze každá sedmá žena. Zatímco muži toto řešení vítají, protože mají větší šanci i po rozvodu udržovat s dětmi pravidelný kontakt a podílet se nejen finančně na jejich výchově, ženám to z jejich pohledu přináší náročnější organizaci času celé rodiny a pohodlnější by pro ně byla výhradní péče.

Zuzana Vejvodová v seriálu, zdroj: TV Nova

Kreativní producentkou seriálu je Lena Hanychová. Ta má ráda veškerá sociální témata a má letitou zkušenost s vytvářením reklamních kampaní pro neziskové organizace. Střídavá péče je podle ní fenomén, který změnil klasickou rodinu.

„Rozvodem rodičovství nekončí a domov není 3 + 1, kde jste se narodili, domov jsou vztahy a lidé kolem vás. Žijeme v době, kdy se daleko více než dřív zaměřujeme na blaho dětí. Možná tenhle model není pro všechny, ale já osobně mu fandím.“

uvádí Hanychová.

Podle ní u střídavé péče nedochází k rozpadu rodiny, ale jen k její transformaci. A právě na tyto situace by se měl nový rodinný seriál zaměřit, a to především s nadhledem, humorem a s heslem „vše pro děti“.

Pavel Zedníček a Denisa Biskupová v seriálu, zdroj: TV Nova

Seriál by měl sladit lehkost i závažnost. Diváky by měl pobavit, ale zároveň ukázat, že všechny rodinné karamboly se dají přežít.

Producentka zastává názor, že střídavka není pro slabochy. Každý konflikt ve střídavé péči podle ní roztočí kola vztahů. Žádný postoj není úplně správný a nikdy nevyhovuje úplně všem. Proto je důležitá tolerance, pochopení a rozumná komunikace. Rodinu se střídavou péčí popisuje jako velice sofistikovaný systém, který se může velice rychle rozložit, pokud selže jediný jeho článek.

Scénář k seriálu napsala Lucie Konečná, která už má za sebou celou řadu úspěšných projektů. Původně měl být její seriál úplně o jiné péči a inspirovala ji vlastní babička s Alzheimerem, o kterou se rodina střídavě stará. Mělo jít tedy o péči o seniory. Nakonec se ale v její blízkosti začaly množit rozvody jejich přátel a s tím přišlo i řešení péče o děti. Měla tak informace z první ruky a přišlo jí to natolik zajímavé, že se rozhodla pro seriál právě toto téma vytěžit.

Neměla v úmyslu ukázat soudně nařízenou střídavou péči, která se stává pro rodinu peklem, ale vsadila na jiný model a chtěla ukázat příběh, kdy i dospělí, kteří spolu nemohou žít, mají snahu vytvořit svým dětem ten nejlepší domov. Své postavy nijak neidealizuje, nechává je, aby řešily běžné problémy, jako je hledání nového partnera, nedostatek peněz, ztráta iluzí, nutnost vyrovnat se s pubertou dětí atd.

Seriál je specifický hlavně tím, že je zde větší počet dětských rolí, které mají své dějové linky. Právě děti často hýbají dějem a dospělí musí řešit především jejich problémy.

Rodiče v seriálu by měli ukázat, že střídává péče může fungovat, pokud dospělí zvládnou potlačit svá ega a spolupracovat. Role dospělých byly psané na tělo hercům. V seriálu (8 dílů) se objeví třeba Tereza Kostková, Tomáš Jeřábek, Zuzana Vejvodová, Berenika Kohoutová, Filip Blažek, Denisa Biskupová, Miroslav Vladyka, Eva Holubová nebo Pavel Zedníček.

Seriál se rozjíždí 3. ledna večer na Nově.

Zdroje článku:
  • Press kit Nova,
  • autorský článek