Hajný a myslivec patří mezi nejoblíbenější postavy českých filmařů

Hajný a myslivec patří mezi nejoblíbenější postavy českých filmařů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když jde o film či seriál z venkova, hajný by tam neměl chybět. Tak to alespoň vidí čeští tvůrci. Pokud už ho neukážou jako reálnou postavu, často je o něm alespoň řeč. Stejně jsou na tom i myslivci, kteří patří spolu s hasiči k venkovskému folkloru a k oblíbeným postavám před kamerou.

Filmy s Tomášem Holým

Určitě jedním s nejoblíbenějších strážců lesa byl hajný Straka, který hrál ve filmové trilogii Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Přestože by hajný Straka nerudný stařec, který vycházel dobře jen se svým psem, o popularitu se mu postaral vnouček v podání Tomáše Holého. Bylo zajímavé sledovat, jak si k sobě vnuk a děda hledají cestu a nachází společnou řeč.

Nerudného hajného si zahrál slovenský herec s výrazným hlubokým hlasem Gustáv Valach. Ten byl stejně tvrdohlavý jako jeho postava a tvůrcům trvalo hodně dlouho, než byl do role schválený. Minulý režim měl výhrady vůči jeho charakteru a za své názory byl vyhozený ze Slovenského národního divadla. Největší problém měl kvůli tomu, že byl katolík a nestyděl se za to. V padesátých letech dokonce pracoval v tiskárně a jezdil s bagrem, aby uživil rodinu.

„Měli spolu velmi pěkný vztah. A i to se podepsalo na celkové atmosféře filmu," nechal se před lety slyšet šéf produkce slavné trilogie filmů s Tomášem Holým, Jiří Beránek. Gustáv Valach určitě netušil, že všetečného filmového vnuka přežije o 12 let.

Seriál Přátelé Zeleného údolí

Hajný Horyna byl jednou z hlavních postav ve velkém seriálovém projektu, který se točil v Beskydech. Zahrál si ho Vlado Müller, který si kvůli natáčení musel vzít téměř roční pauzu v divadle. Horynova chaloupka se nachází v obci Morávka a slouží dodnes. Tomáš Holý tenkrát roli odmítl, a tak nastoupil Martin Čížek. Se svým seriálovým dědou Horynou vytvořil velice populární dvojici a dopisy s ohlasy diváků jim nosili v koších na prádlo. Ani je nestačili číst.

I hajný Horyna byl trochu samorost a bručoun, ale na jeho představitele, herce Müllera, nedal jeho seriálový vnuk dopustit. S odstupem času chápal, jak trpělivý s ním musel být, protože často už byl unavený a zlobil. Herce si pochvaloval i štáb, protože se někdy choval jako opravdový hajný a dokázal je pohostit chutným gulášem nebo bifteky z muflona.

Müller měl točit nebezpečnou scénu v divoké rozvodněné vodě a štáb se bál, že by se jim mohl utopit. Na řadu měl přijít dublér, což byl první pokořitel legendárního kanálu La Manche František Venclovský. Hajný Horyna se však nechtěl nechat zahanbit a do divoké vody skočil sám s komentářem, že nechápe, co pořád všichni řeší.

Hajný byl také třeba v Krkonošských pohádkách, hajný Polcar zmizel v seriálu Policie Modrava, pána lesa opěvovaly děti v komedii Ať žijí duchovéWaldemar Matuška ztvárnil bodrého hajného Kalinu v Trháku a nemůžeme zapomenout ani na pohádkového hajného Robátka v zelené kamizolce.

Za zástupce myslivců nejde nevzpomenout na znepřátelené myslivecké spolky v komedii Slavnosti sněženek. Myslivci hrají zásadní roli také ve filmu Muži v říji, kde sice neřeší, jakou omáčku si dají k divočákovi, ale musí připravit Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Myslivci mají i svůj seriál s názvem Revír, narazíte na ně v komedii Cesta do lesa, Poslední leč Alfonze Karáska, Smrt krásných srnců a v mnoha dalších.

Zdroje článku: