Šestá série ságy Outlander je na Netflixu už kompletní, vyplatilo se dlouhé čekání?

Šestá série ságy Outlander je na Netflixu už kompletní, vyplatilo se dlouhé čekání?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh Jamieho a Clair má za sebou útok na Fraser's Ridge a země se zmítá na prahu Americké války za nezávislost. Má i poslední série tak kladný ohlas a vyplatilo se natáčet za přísných opatření během pandemie?

Mezi nejočekávanější seriálové projekty Starz rozhodně patří už několik let seriál Outlander, který je natočený na motivy knih Diany Gabaldon. Kvůli silnému zájmu televizních diváků se Jamie Fraser a Claire Randall opakovaně vracejí na obrazovku a každý rok tak navazují na předchozí sérii.

I tentokrát bylo slíbeno mnoho emocí a zajímavých událostí, ale z důvodu složitého natáčení byla série zkrácená na osm dílů.

herecké obsazení seriálu, zdroj DFree / Shutterstock

Děj

Po útoku na Claire (Caitriona Balfe) a útoku na palírnu s následnou explozí Jamie (Sam Heughan) zvýšil ostrahu v obavě o bezpečí těch, které miluje. Pomsta částečně vytlačila spravedlnost a zanechala hlubokou stopu.

Ale život na Fraserově hřebeni musí pokračovat. Potenciál, který toto místo nabízí, přitahuje nové osadníky, a to včetně Thomase Christieho (Mark Lewis Jones) a jeho následovníků. Začínají se objevovat první náznaky toho, jaká bude Americká válka za nezávislost (1776-1783). Konflikty uvnitř komunity také narušují každodenní život Fraserů.

Z knih na obrazovku

Úspěch na základně literární ságy umožnil tvůrcům natočit už šest sezón a udržet vysoký zájem veřejnosti není nikdy snadné. 

Epizody, které tvoří šestou sezónu, ukazují mistrovskou práci a precizní provedení, které dokáže diváka vtáhnout do vyprávění. Atmosféra zůstává jednou ze silných stránek projektu a epický dech pohladí každý jednotlivý záběr. Stejně jako u předchozích kapitol je zásadní historické období, do kterého své hrdiny spisovatelka Gabaldon zasadila.

Sama důkladně zkoumá historii, aby její fiktivní postavy prožívaly události, které se reálně v historii staly. Jde tak i o zajímavou formu, jak se dozvědět něco z historie osidlování Ameriky (v předchozích sériích také o boji Skotska za nezávislost).

Na prahu revoluce

Jamie a Claire založili malý mikrokosmos, podporovaný společnou vůlí obyvatel žít ve jménu míru, závazku a spolupráce. Jen jejich rodina už ví, co následující období přinese a jakou zatěžkávací zkouškou všichni projdou. Také už vědí, že navzdory svým snahám a znalostem, historii se jim nepodaří změnit. Mohou se tedy pouze připravit na to, co přijde.

Úcta k zásadám a práci druhých je jedním ze základních kamenů, na kterých oba spoléhají. Alespoň do té doby, než do jejich komunity pronikne Tom Christie. Setkání mužů připomene rány z minulosti, přičemž do popředí staví také náboženskou otázku. Přestože hlavní hrdina Jamie nemá v úmyslu nikoho vynechat ze svého idylického a možná utopického světa, který buduje, přítomnost Christieho ho podrobí zkoušce.

K vnitřním problémům se přidává žádost britské armády o přímluvu u Indiánů, se kterými se Jamiemu vždy tak či onak dařilo komunikovat hlavně díky synovci Ianovi (Steven Cree), který mezi nimi dlouhodobě žije a zná jejich metody a zvyky.

Outlander 6 a růst Jamieho

V průběhu šesti sezón si každá postava mohla užívat svůj vlastní prostor a Jamie toho dokázal naplno využít. Přestože to byla Claire, kdo diváky vedl historií, je to právě postava Jamieho, která v seriálu nejvíce vyrostla a je to také určitě díky herci Samovi Heughanovi, kterému jeho postava otevřela dveře do světa filmů. 

Od mladého bojovníka, který utíká před spravedlností, po bývalého vojáka a hlavu rodiny s mnoha (možná až příliš) odpovědnostmi na svých bedrech, hlavní hrdina si uchovává svého idealistického, vzpřímeného, ​​nezdolného a instinktivního ducha. Právě díky němu a vzájemné chemii, kterou má s Caitrionou Balfe se dočkáme dalšího pokračování.

Je ale nutno dodat, že šestá série byla zatím z celého seriálu nejslabší. Podle diváckých ohlasů nezanechala žádný nezapomenutelný zážitek. Seriál tak spíše tentokrát těží z předchozí slávy a také z popularity knižního příběhu.

Zdroj článku: