Čokoláda: Film s chutí a smyslností, kde proti sobě stojí svobodomyslnost a puritánství

Čokoláda: Film s chutí a smyslností, kde proti sobě stojí svobodomyslnost a puritánství
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je příjemné se na chvíli vnořit do světa, kde hraje hlavní roli čokoláda. S ní si ve filmu zahrála i Juliette Binoche a moc jim to spolu šlo. Ještě lépe se na film dívalo, když se objevil Johny Depp s kytarou.

Začalo to větrem

Film z roku 2000 režíroval švédský režisér Lasse Hallstrom a scénář vychází z románu Joanne Harris, která do knihy vtiskla vzpomínku na své dětství, kdy vyrůstala v obchodě s cukrovinkami.

Vše se odehrává v poklidné a téměř dokonalé vesnici na malebném francouzském venkově. Tak se to může na první pohled znát. Na morálkou celé vesnice dohlíží ctihodný starosta Conte de Reynaut, který se také ze všech sil snaží předstírat spokojené manželství, protože neúspěch je nemyslitelný.

Neklidný vítr roku 1959 přivane do vesnice mladou ženu Viannu (Julietta Binoche) s dcerou. Vianna je svobodomyslná žena bez manžela a do vesnice s ní přijde i neodolatelné pokušení, které způsobí napřed pohoršení a poté přehodnocení toho, co je pro život podstatné. Vianna nabídne obyvatelům vesnice to největší pokušení smrtelníků, čokoládu.

A jako by to nestačilo, do vesnice přichází i skupina nomádů, ve které vyniká Roux (Johny Depp). Roux a Vianna mají mnoho společného a netrvá to příliš dlouho a jsou z nich přátelé. Volnomyšlenkářská dvojice však musí bojovat s konvencemi.

Pokušení

Téma je staré jako lidstvo samo: pokrok versus tradice, vášeň versus puritánství, osobní instinkt versus zdravý rozum. Divákům se nabízí pohled na nesmyslnost náboženství, které je založené pouze na odříkání a ďábla představuje čokoláda a tklivá hudba, která doprovází skupinu nomádů. Vianna tak představuje život a lidské instinkty a pro starostu a vesničany je pobuřující už jen fakt, že je svobodnou matkou a zkouší pevnou vůli všech zbožných obyvatel něčím tak hříšným, jako je čokoláda ve všech možných a neodolatelných podobách.

Skvělá Juliette Binoche

Juliette Binoche vynesla výborně ztvárněná role nominaci na Oscara. Herečka dokázala svým šarmem udělat z postavy bojovnou ženu plnou vitality a vášně, která může být dobrá a lidská, aniž by běhala každý den do kostela.

Dvě hodiny filmu uplynou rychle díky brilantnímu dialogu a skvělé hudbě. A divák celou dobu téměř cítí vůni čokolády a představuje si její sametovou lehkost a nezaměnitelnou chuť. Doslova mistrovským dílem jsou potom momenty, kdy se kamera věnuje přípravě tohoto malého pokušení.