Bruce Willis: Do kroužku herectví se zapsal kvůli koktání a barmana dělal tak dobře, že dostal přímo za barem nabídku na roli barmana

Bruce Willis: Do kroužku herectví se zapsal kvůli koktání a barmana dělal tak dobře, že dostal přímo za barem nabídku na roli barmana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bruce Willis patři k nejlepším akčním hercům. Je známý jako chytrý a drsný hrdina, který je plný lidskosti, kterou nerad ukazuje. Natočil velkou řadu filmů, a ne všechny byly dobré, ale ty povedené jen na tržbách v kinech vydělaly přes 2,5 miliardy dolarů.

Herectví jako léčba vady řeči

Willis se narodil v roce 1955 v Německu a první roky žil na americké vojenské základně. Dalším jeho bydlištěm bylo New Jersey, kam se rodina přestěhovala. Jako dítě Bruce silně koktal a dostal radu zkusit herecký kroužek. Nebylo to snadné, ale Bruce zjistil, že když se dobře naučí text, koktání zmizí. To bylo pro dospívajícího kluka tak zásadní, že si herectví zamiloval. Po střední škole se živil různě, pracoval jako ostraha, sledoval nevěrné paničky jako soukromé očko. Nakonec se ocitl v New Yorku a pracoval jako barman. To ho bavilo, hostům se líbila jeho věčně dobrá nálada a když ho oslovil jeden režisér, že hledá obsazení pro malou roli barmana, tak nezaváhal.

Začínal jako seriálový detektiv

Pár let hrál malé role, vystupoval i v divadelních projekcích a poctivě chodil na konkurzy. Štěstí se na něj usmálo, když se v roce 1985 přiřítil jako velká voda na konkurs seriálu Měsíční úsvit. Hned ho zajímalo, zda detektiv nakonec svou povýšenou a chladnou partnerku dostane. Smysl pro humor bylo právě to, co filmaři hledali a role byla jeho. Měl 30 let a bylo na čase se prosadit, nebo se svého snu vzdát. Jeho seriálovou partnerkou byla krásná Cybill Shepherd a seriál se točil hlavně kolem slovních přestřelek ústřední dvojice.

Die Hard znamenal světový úspěch

Skutečným zasvěcením do filmového světa se stala filmová sága Die Hard. První film v roce 1988 Smrtonosná past přivádí do filmového světa policistu Johna McClana, kterého si zamilují diváci na celém světě. Právě ironie, kterou postava oplývá, se stane výrazným hereckým rysem většiny postav, které herec ztvárňuje. Už během Smrtonosné pasti si herec vytváří svůj osobitý styl věčně špinavého, zraněného hrdiny, který nasazuje svůj život, aby ztrestal padouchy. Po prvním filmu přišly ještě 4 pokračování, vždy s policistou McClanem. Podobně stylizovanou postavu si zahrál i ve filmu Poslední skaut (1991).

V roce 1994 se velice dobře předvedl ve filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Bohužel si veškerou slávu zabral John Travolta.

Následuje celá řada skvělých i průměrných filmů. Za všechny zmiňme 12 opic nebo Šakal. Ve stejný rok se Šakalem pracoval Willis i na sci-fi snímku Pátý element, kde se už zařadil kromě herce akčních filmů i k žánru sci-fi. Role v tomto filmu mu sedla a opět ukázal tu podobu, kterou u něj mají diváci rádi. Jeho Korbel Dalas, bývalý důstojník speciálních sil, který se živí jako taxikář, se zapojí do záchrany světa v okamžiku, kdy mu do létajícího taxi spadne starověký artefakt v podobě krásné ženy, kterou si zahrála Milla Jovovich. A Corbel Dalas se předvede jako ten pravý ochránce, který i přes drsnou slupku má dost lidskosti, hloubky a nadšení, aby tajemné bytosti Leeloo pomohl.

Další rok se objevil v dalším sci-fi akčňáku Armagedon (1998), který sice kritika neocenila, ale divákům se líbil, i dnes příběh drsného naftaře Harryho a jeho party zachraňující svět, dokáže pobavit.

Období komedií Můj soused zabiják (2000) a Banditi (2001) vystřídaly vážnější snímky jako Hartová válka (2002) a Slzy slunce (2003). Ty ale ukázaly, že to není úplně to pravé, kde herec vynikne.

Svůj talent pro akční filmy znovu mohl uplatnit v akčních komediích s výborným hereckým obsazením Red a Red 2. V současnosti době se mluví o návratu policajta Johna McClanea.

Soukromý život

V soukromém životě to má Bruce stejně pestré jako na filmovém plátně. Přestože se úspěchu dočkal až po třicítce, sláva mu stoupla do hlavy a stal se z něj pořádný bouřlivák. Teprve Demi Moore dokázala rváče a pijana zkrotit a manželství jim fungovalo dlouhé roky, ze kterých vzešly tři dcery. Po rozvodu zůstaly děti u Demi, ale Bruce si koupil dům v sousedství, aby byl s dcerami v kontaktu. S Demi vycházel, i když oba měli jiné vztahy.

Bruce měl pár divokých známostí a znovu se dostal ke stylu života z mejdanů a alkoholu. Jeho hra u rulety, kde prohrál za večer 120 tisíc dolarů je legendární. Nakonec ale ženu našel, s herečkou a producentkou Emmou Heming Willis má dvě děti a je opět vzorným otcem.