Co jste nevěděli o natáčení filmu Kmotr (1972), který je dnes večer v televizi?

Co jste nevěděli o natáčení filmu Kmotr (1972), který je dnes večer v televizi?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes večer si v telce vychutnejte kultovní gangsterské drama, které vás přenese do příběhu newyorské mafiánské rodiny Corleonů. Co nevíte o natáčení přelomového snímku v dějinách kinematografie?

Začíná nová éra

Příběh mafiánů z proslulé rodiny, které tvrdou rukou kraluje don Vito v podání Marlona Branda, vás zavede do New Yorku na konci druhé světové války. Tento jedinečný snímek svými epickými rozmáchlými obrazy patří k přelomovým dílům, který se vžil do dějin kinematografie jako jedno z předních děl tzv. Nového Hollywoodu. Komerční úspěch byl masivní. Stejně tak přijetí filmu kritiky.

Ven ze dluhů

Režisér Francis Ford Coppola byl během natáčení v dost velké finanční krizi. Během doby, kdy měl film premiéru, se jeho tvůrce nacházel na hotelu, aby pracoval na scénáři k dalšímu snímku, kterým byl Velký Gatsby z roku 1974. Před natáčením Kmotra si novým projektem Coppola nebyl jistý, ale kvůli finanční tísni projekt vzal. „Bude to komerční věc za tři miliony podle nějakého bestselleru. Mám to vzít?“ Zeptal se svého společníka George Lucase. Ten suše prohodil: „Myslím, že nemáš na výběr. Máme dluhy.“ Následoval mega úspěch gangsterského snímku.

Skuteční mafiáni

Nutno přiznat, že mafie si tento příběh nenechala ujít. Proslýchá se, že si několik menších rolí zahráli právě její členové. Samotní bossové se dokonce dostavili na plac, aby kontrolovali průběh natáčení. A od té doby se traduje, že Marlon Brando, který ztvárnil Vita Corleoneho, i Al Pacino, který si zahrál Michaela Corleoneho, se od nich naučili jejich gesta a styl vystupování.

Před 15-ti lety se dokonce prodal původní scénář, do kterého vpisoval své postřehy Marlon Brando, prodal za necelých 322 tisíc dolarů. Jde vidět, že film prostě patří ke zlatému dědictví hollywoodské tvorby. Dáte si ho dnes také? Máte možnost v osm večer na ČT2.