Sportovní čtvrtky s TJ Slavoj Houslice přináší oblíbený Okresní přebor

Sportovní čtvrtky s TJ Slavoj Houslice přináší oblíbený Okresní přebor
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Okresní přebor má už sice pár repríz za sebou, ale v českých domácnostech už se hezky zabydlel a rozhodně patří k tomu lepšímu, co letní televizní program na Nově nabízí.

Jan Prušinovský a Petr Kolečko vsadili u seriálu na jistotu. Stejně jako je nedílnou součástí venkova hasičský sbor v každé vesnici, tak podobně se mužská část vesnického obyvatelstva baví amatérským fotbalem. Často tak už od dětských let pobíhají fotbaloví nadšenci po hřištích a jejich láska k tomuto sportu je ryzí a opravdová. Kromě zdravého pohybu a kolektivní hry je vesnický fotbal také o celoživotním nadšení, o přátelství a zábavě. Právě to je ideálně namícháno v seriálu, kde je celá řada nenapodobitelných postaviček.

Ve spojení se seriálem se nejspíš každému vybaví Jirka Luňák v podání Ondřeje Vetchého. Tato postava trochu prostoduchého vesnického nadšence nepatří k postavám, na které by Ondřej Vetchý rád vzpomínal, ale diváky Luňák prostě baví. Jeho gesta, mluva, nadšení a pevná víra, že dokáže na hřišti oslnit jako Maradona, je nezapomenutelná a nenapodobitelná.

Sám Ondřej Vetchý je velký sportovec a nechybí mu ani soutěživost, ale v postavě kapitána a trenéra Luňáka to dokázal přepracovat do mentality vesnického „burana“ naprosto geniálně, a naopak by měl být na tuto roli pyšný. Ondřej Vetchý není sám, kdo v seriálu září. Stejně dobře si vede i David Novotný, který je zástupcem kapitána Jarda Kužel.

Luděk Sobota
Luděk Sobota | Zdroj: TV Nova

Kapitola sama o sobě je potom přítomnost předsedy klubu Václava Orla v podání Luďka Soboty. O jeho účasti v seriálu se vedli zřejmě největší debaty, a ne zrovna v pozitivním smyslu. Někteří herci dokonce odmítali v seriálu hrát, pokud tam bude Luděk Sobota. Ale to nebylo kvůli Sobotovi a jeho osobnosti, ale kvůli jeho hereckému stylu, který nenašel u některých herců pochopení. Nakonec však byli i jeho odpůrci mile překvapeni, jak dobře mu role sedla a jak ji zvládl stvořit humorně a pravdivě, bez koktání a idiotských gest.

Sympatie si vysloužil i Leoš Noha jako zdravotník fotbalového klubu a místní veterinář se slabostí pro ženy Áda Větvička. Už jeho mluva vyvolává u diváků úsměv na rtech. Áda je místní „donchuan“ a jeho pověst milovníka žen si žije vlastním životem. Je záhadou, co na něm ty ženy vidí. Ale nakonec i na Ádu dojde, když se u Toničky (skvělá Jaroslava Pokorná) objeví Ilonka (Taťána Dyková) a místní proutník se zamiluje.

V herecké sestavě vyniká i nezodpovědný pokladník klubu Ludva Hovorka, kterého rovněž skvěle zahrál Pavel Kikinčuk. Ludva a klubové peníze – to je jako udělat kozla zahradníkem.

Zdroj článku:
  • Autorský text