Anna Stropnická z Ordinace v růžové zahradě se v seriálu teprve učila hrát

Anna Stropnická z Ordinace v růžové zahradě se v seriálu teprve učila hrát
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ordinace v růžové zahradě byla první hereckou šancí Anny Stropnické, a to v době, kdy herectví ještě ani nevystudovala. Všemu se tedy musela učit za pochodu ve vražedném seriálovém tempu. Ale vyplatilo se – dnes má na kontě už řadu dalších rolí.

Dcera z rodu politiků a slavných textařů

Že Anna Stropnická (*6. 5. 1989) pochází z rodiny samých známých osobností jistě není třeba zdůrazňovat. Každý ví, že jejím otcem je herec a bývalý velvyslanec a ministr kultury Martin Stropnický a že její bratr Matěj se rovněž věnuje politice a účinkoval i ve filmu (Máj, 2008).

Kromě toho má však Anna také mladší sestru Františku, za maminku pak textařku a scenáristku Lucii Stropnickou a její děda byl známý textař, překladatel a libretista Zdeněk Borovec. Anna často vzpomíná na společné chvíle s ním, třeba na to, jak jezdívali na chatu. Není divu, že se sama vydala podobnou cestou, jakou zvolila část rodiny, a zamířila na hereckou školu. Koneckonců už od dětství ji provázela láska k divadlu a tancování.

Od roku 2019 je členkou hereckého souboru Švandova divadla, kde aktuálně účinkuje v inscenacích Příliš drahý jed, Cyrano z Bergeracu, AI: Když robot píše hru, Zabíjejte popírače klimatických změn, Kočkožrout, Kdo je tady ředitel? a Na Větrné hůrce.

Začalo to v kamenické nemocnici…

První herecké příležitosti se jí dostalo v populárním rodinném seriálu TV Nova Ordinace v růžové zahradě, kde ztvárnila Aničku Fryntovou, dceru doktora Dalibora Frynty, jehož hrál Jan Šťastný. V době, kdy se začalo natáčet pokračování Ordinace v růžové zahradě 2, měla Anna ještě jen čerstvě po maturitě a připravovala se na studium na Vyšší odborné škole herecké.

Do té doby zatím žádným hereckým kurzem neprošla, takže neměla představu, kam se přesně postavit, jak správně modulovat hlas nebo na jakou kameru se zaměřit. Upřímně řečeno netušila, že se točí hned na tři kamery, a připadalo jí, že se ani nemůže přirozeně hýbat. Protože seriál se točí v poměrně rychlém tempu, nezbýval už čas na to, aby ji jakožto nováčka někdo zaškolil.

Podle vlastních slov se musela všechno naučit za pochodu a okukovala, co dělají ostatní, aby zjistila, zda v tom lze najít uvolněnost. Hrála nejen po boku zkušeného seriálového herce Jana Šťastného, ale ke konci třeba i po boku pana Kanyzy.

Anna Stropnická, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Anna Stropnická hraje v pohádkách i historických dramatech

Očividně v tom slavila úspěch, jelikož od té doby se objevila v hned několika dalších českých seriálech, včetně kriminálních seriálů Specialisté nebo Dáma a Král (obojí 2019). Hrála ale i v zahraniční dramatické a akční sérii Bez hranic (2014), která se natáčela v Česku a také ve Francii. Dále se Anna Stropnická objevila v muzikálové komedii F. A. Brabce V peřině (2011), což byl mezi celovečerními filmy vlastně její debut. Ztělesnila zde milou a potrhlou Bětku, snažící se získat srdce pana Karla (Jiří Mádl). Později jsme ji mohli vidět v řadě dalších filmů, mj. v pohádce Řachanda (2016), v životopisných dramatech Milada (2017) a Jan Palach (2018) nebo v komedii Pepa (2018).

 

Zdroje: