Agrometal: Další seriál, který je posazený na malebný český venkov a vsází na zesměšňování vesnických lidí

Agrometal: Další seriál, který je posazený na malebný český venkov a vsází na zesměšňování vesnických lidí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Těch seriálů, které se snaží diváka přesvědčit, že na venkově žijí jen „gumy“, je poslední roky tolik, že už to přestává být zábavné. Agrometal není výjimkou. Od dob, kdy se fenoménem v návštěvnosti kin staly filmy Zdeňka Trošky, se mnoho režisérů snaží vetřít do divácké přízně v podobném stylu.

A možná jediný seriál, kterému se podařilo zazářit, byl Okresní přebor. Všechny ostatní veledíla v tomto stylu nemají dlouhou životnost. Agrometal nabízí naštěstí zatím jen 8 epizod, které mají diváky pobavit. Jen není jasné, jaké diváky. Ti, kteří na vesnici řeší každý den běžné situace, např. kam zajet na nákup, kdo zajede pro děti, kdo si může z rodiny vzít auto na cestu do práce, kde sehnat levné topení na dlouhou zimu nebo kde se scházet s přáteli, když jedinou možností je vesnická hospoda, která už dávno zavřela, asi příběh napůl dementních lidiček moc neocení. Nejspíš už to nepobaví ani lidi z měst, protože seriál nenabízí nic nového, a tak nemá čím obohatit obraz venkova v očích lidí z města, kteří považují za tragédii i to, že by si měli na poštu zajet dvě stanice tramvají nebo autobusem.

Bude tak na divácích, jak ocení „humornou nadsázku“, kterou seriál inzeruje.

Tvůrci nabízí nějakou vysněnou vesnici, kde nenáročný vesnický lid má vše, co k životu potřebuje, přičemž nejzajímavějším občanem je Lukyn (Lukáš Příkazký), kterému je sice přes třicet, ale právě nyní se rozhodl si opět prožít pubertu.

To asi nebude úplně pochopeno praktickou manželkou, která se z nějakého blíže neznámého důvodu snaží manželství udržet. Přitom jako samoživitelka by se rozhodně měla lépe, než aby zůstávala v manželství s podivnou bytostí, která má dokonce řidičský průkaz.

záběr ze seriálu
záběr ze seriálu | Zdroj: FTV Prima

A Lukyn má samozřejmě kolem sebe partu podobně smýšlejících kamarádů, takže to vypadá, že jiní lidé na vesnici ani nežijí. Ženy, které na první pohled působí normálně, musí mít silný sklon k sebetýrání, což je jediný důvod, proč by si dobrovolně takové muže pustily do života.

Lukyn se rozhodne vyhrát hudební soutěž, aby získal motorku. Právě to si jeho manželka přeje. Chce, aby její manžel měl motorku. To by upevnilo jejich manželství. A Lukyn pro to udělá všechno. S kazetovým magnetofonem z osmdesátých let se vydá na vesnickou zábavu, aby nahrál skladbu místní kapely a poslal ji do soutěže.

Porota je zřejmě opět složena z vesnických mužů, jinak by asi nebylo možné, aby takového soutěžícího vůbec vzali do soutěže a nechali ho motorku vyhrát. A to ani v případě, že se nikdo jiný nepřihlásí.

A nespokojená manželka se nad takovou výhrou úplně změní. Tak si to alespoň plánuje Lukyn. Manželka mu odpustí, že je idiot. Hlavní je, že vyhraje motorku.

Tak to vidí Karel Janák, který seriál režíroval. Příběh napsal Rudolf Hrušínský nejmladší, který má údajně úžasný talent na příběhy z vesnického prostředí. Herecký talent ho obešel z dálky, tak nějak si vydělávat musí. Natáčení proběhlo ve velice veselém prostředí. Alespoň někdo se pobavil.

K vidění od 13. května na Primě.

Zdroje článku:
  • Press kit Prima ,
  • autorský text