Adrian Jastraban – Čech i Slovák

Adrian Jastraban – Čech i Slovák
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Adrian pochází ze Slovenska, narodil se v Banské Bystrici 23. března 1969. Ve dvaadvaceti letech se usadil natrvalo v Čechách. Do povědomí široké veřejnosti se dostal díky seriálu Ulice a od té doby získal mnoho zajímavých filmových rolí.

Vystudoval technické gymnázium a pokračoval studiem na Vysoké škole báňské v Ostravě. Často chodil za kamarádem do divadla, který si přivydělával jako kulisák v loutkovém divadle. Asi i proto byla jasná volba oboru a posléze byl přijat na obor loutkoherectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Odsud pak přestoupil na brněnské JAMU – obor činohra.

Téměř deset let účinkoval v Moravském divadle Olomouc. Zde dostal příležitost zahrát si mnoho zajímavých rolí – Mefista ve Faustovi, Evžena Oněgina, Radúze a další. Často ztvárňoval role romantických hrdinů, v té době nosil dlouhé vlasy.

V roce 2003 se mu naskytla skvělá příležitost zahrát si na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě, kde ztvárnil roli Edmunda v králi Learovi.

Po ukončení studií na DAMU pak získal angažmá v Praze v Divadle bez Zábradlí, kde účinkoval tři sezóny. Zde si vyzkoušel zábavní žánr a zjistil, že to není úplně ono. Následně získal uplatnění v divadle v Celetné, kde si užil jak dramatických, tak i veselých příležitostí. Momentálně si od divadla dává pauzu, nemá na něj čas kvůli svým dalším plánovaným projektům, nicméně není vyloučené, že ho v buoucnu na divadelních prknech ještě uvidíme. Nyní ho můžeme pravidelně vídat v seriálu Ulice, kde účinkuje již přes 15 let.

V Ulici chce jako Bedřich Liška předvádět svůj komediální talent dál, tak snad ho scénáristé nechají, aby nás dál bavil na obrazovkách. Baví ho vtipné scény s Jiřím Štréblem alias Milošem Knoblochem, se kterým si velmi rozumí a rádi spolu improvizují, pokud jim to zrovna režie dovolí.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Dle Adriana záleží na tom, kteří režiséři jsou zrovna ten den na place. Velmi si chválí atmosféru, pohodu při natáčení, která prý není samozřejmostí, a skvělou partu. Mohli jsme ho vidět i ve filmech, roli měl například v Účastnících zájezdu nebo ve filmu Hořící keř, kde hrál muže, kterého vydírá STB. Tato role pro něj byla zajímavá stejně jako role ve filmu Herec, kde stál ale na druhé straně barikády.

Ačkoliv je herec, přiznává, že nemá úplně dokonalou paměť a naučit se texty je pro něj někdy těžší, než složit vagon uhlí. Přesto má herectví rád. Ze seriálů kromě Ulice například Hop nebo trop. Když hraje role ve slovenštině, má s tím občas problém. Přirozenější se mu po letech hraní v České republice stala čeština a scénáře projíždí vícekrát, aby mu tam čeština nepronikala.

Posledních několik let je na Slovensku hodně obsazován. Znalost obou jazyků bere jako výhodu, v obou umí přemýšlet a dokonce se mu v obou jazycích zdají sny. Volný čas rád tráví na horách, věnuje se turistice a v zimě snowboardu. V roce 2013 si v Mikulově na Moravě v kostele sv. Václava vzal dlouholetou přítelkyni a matku svých dvou dcer Alice a Aničky.

 

Zdroje: