Zlatá labuť: Otázkou je, zda se stane Martin Kantor další postavou, která zmizí z děje předčasně

Zlatá labuť: Otázkou je, zda se stane Martin Kantor další postavou, která zmizí z děje předčasně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Usměvavý a kamarádský Martin byl kvůli Ireně odvlečen gestapem. Rozhodně je velice pravděpodobné, že se už do obchodu a k babi nevrátí. I Gruber musí svým nadřízeným předvádět nějaké výsledky.

Jak sám řekl Ireně, byl do Prahy přidělen z určitého důvodu. Měl se postarat o rozbití buněk odboje, a dokonce věděl, že i ve Zlaté labuti jsou lidé, kteří se proti Němcům organizují.

Vágner a Kateřina
Vágner a Eliška | Zdroj: TV Nova

Je však záhadou, proč si Irena vybrala právě Martina, když na ni Gruber tlačil, aby mu dala jedno jméno. Jeden člověk mu stačil. Moc dobře věděl, že náročné výslechy nakonec každému rozvážou jazyk. Kamil Pulkráb se raději zabil, než aby dlouhodobě trpěl. I on by nakonec řekl všechno, co by Němci chtěli slyšet, jak to udělala většina lidí, kteří se dostali do spárů gestapa.

Jenže Kamil měl alespoň štěstí, že mu otec dokázal do věznice poslat rychlý a účinný jed. Martin zřejmě takové štěstí mít nebude. A Gruber by ani Evě nejspíš takovou laskavost neudělal, aby ho pustil. Nakonec, sám jí řekl, když prosila o vrácení Aleny, že už mu nic víc dát nemůže a že ji stejně už má. Rozhodně by nebyl vysoce postaveným důstojníkem, kdyby si nechal od milenek říkat, co má dělat.

A nejspíš Martina nezachrání ani Irena, které už se Gruber vysmívá do očí, ani Petr, jenž byl nejspíš z informace, že Martina udala Irena, stejně zaskočený jako Eva. Ta si až příliš naivně myslela, že to Gruber udělal z lásky k ní.

Gestapo (Geheime Staatspolizei – tajná státní policie) 

Gestapo si za své řádění vysloužilo strašidelnou pověst právě kvůli krutému mučení. Vojáci byli velice dobře školení v rafinovaném psychologickém nátlaku a velmi šikovně uměli svou oběť oklamat. Kromě mučení vynikali také ve sledování a ve schopnosti obstarat si téměř všude udavače. Lidé udávali z prospěchu, z přesvědčení, že jednají podle zákona, často si tak vyřizovali účty s nepřáteli a nebylo neobvyklé, že udávali i ze strachu o svůj život a o životy svých blízkých.

Příslušníci gestapa se dokonce učili mučící techniky v prvním německém koncentráku v Dachau, který vznikl původně jako pracovní tábor pro politické vězně už v roce 1933.

Martin Kantor
Martin Kantor | Zdroj: TV Nova

V době, kdy skončil zatčený Martin Kantor, ještě stále lidé netušili, že to nejhorší teprve přijde. Nikdo neměl ponětí, kolik hrůzy a strachu si v následujících letech Češi budou muset prožít. To, co se o mučení a životě v pracovních táborech dostávalo mezi lidi, bylo nakonec tak hrozné, že tomu často odmítali věřit.

V ukázkách na další epizodu Vágner posílá pryč číšnici Elišku s tím, že Martin promluví, a  tak je i ona kvůli odboji v nebezpečí. Je tedy zřejmé, že Martin bude stále zatčený. Po fotografovi Oldřichu Skalském, po Viktorovi Šolcovi (ctitel Markéty), po dávném příteli staršího Kučery – Liborovi, který se vynořil jako odbojář v období, kdy byl unesen malý Eda, a po Kamilovi Pulkrábovi tak Martin bude asi další postavou s nepěkným koncem. Na útěku byla chycena také v první sérii Lucie Tichá, které vyfoukla místo v obchodě Bára. Nakonec je stále možné, že je něco pravdy na smrti Báry, i když s ohledem na odhalení nekalých úmyslů ředitelky Antonie Adamové se může jevit její údajná smrt v jiném světle. Ve výčtu špatných konců by také neměl chybět Bouchner, po kterém se slehla zem v okamžiku, kdy ho Mach lstí dostal do vězení za pokus o vraždu.

Zdroj článku:
  • Autorský text