Zlatá labuť: Špatný konec Wilhelma Grubera se nabízí. Otráví ho babi nebo se stane obětí atentátu?

Zlatá labuť: Špatný konec Wilhelma Grubera se nabízí. Otráví ho babi nebo se stane obětí atentátu?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Elegantní vojenský velitel celé Prahy má ještě větší ambice, které mu nezapomíná připomínat jeho manželka Helena. Chtěla by, aby byl její muž vysoce postavenou osobou, ale v Německu, v blízkosti Hitlera.

Přijde jí, že její muž není dost ambiciózní a vlastně mu vyhovuje být tak trochu „za větrem“ od německého poslání. Má dost moci, aby si dokázal sjednat respekt a ještě si dokáže řešit své osobní zájmy.

Gruber s manželkou
Gruber s manželkou | Zdroj: TV Nova

Osud Grubera je zatím velkou záhadou

Ještě v listopadu Jaroslav Plesl, který velice přesvědčivě Wilhelma Grubera hraje, v jednom rozhovoru uvedl, že netuší, kam jeho postava směřuje. Scénáře vznikají během natáčení, což bere trochu jako nevýhodu, protože se nemůže do postavy vcítit komplexně. Na druhou stranu to podle něj je jako v životě, kdy člověk nezná předem svůj osud.

Už během prvních epizod na sebe postava Grubera strhla pozornost. Vždy elegantní, s dokonalým vystupováním a sebekontrolou. Nakonec i Gruber ukázal, že má slabé stránky a sebekontrola vzala za své. Život si velitel Prahy komplikuje i svou náklonností k druhému pohlaví, což velice těžce nese jeho manželka. Heleně vadí více to, že se její manžel neštítí zaplést s českými dívkami než samotná nevěra.  

Jak plyne čas, Gruber ukazuje více ze své temné povahy a tak přes krutost, mstivost, bezohlednost, kšeftování a vyhrožování ztrácí image pohledného svůdníka a stává se z něj tyran.

Diváci na jeho změnu charakteru reagují a nepřejí mu nic dobrého. Byli by nejraději, kdyby se babi podařilo ho nalákat na kávu a nakoupit ji u Žida. To je však jen humorná varianta a Gruber si asi kávu u babi v kuchyni nedá.

Jak to asi bude dál

Jenže nějak se bude muset vyřešit to, že má manželku a s ní dítě na cestě. Vypadá to, že bude mít i neplánované dítě s Alenou, protože je velmi nepravděpodobné, že by si to slušňačka Alena vymyslela. A potom je zde samozřejmě Eva a prohlášení herečky Beáty Kaňokové, že Eva bude ve třetí sérii „grubeřit“.

Tvůrci budou muset nějakým způsobem vyladit osudy tří žen, které se kolem šviháka v uniformě točí

Podle diváků někdo musí zemřít. Jednou z teorií je i inspirace tvůrců v historii a odstranění Grubera i s manželkou za pomoci atentátu. Nabízí se určitá podoba s Reinhardem Heydrichem, na kterého byl spáchaný v roce 1942 atentát. Ten sice přežil, ale na následné zdravotní komplikace zemřel.

Této teorii bohužel nepřeje doba, ve které se seriál právě nachází, ale vzhledem k tomu, že nejde o historický dokument, umělecká licence snese všechno. Je však jasné, že po takovém atentátu by přišel teror na český národ a už teď je seriál plný špatných událostí, takže další drastické kroky proti seriálovému českému obyvatelstvu by seriálu moc neprospěly.

Zdroje článku: