Andy Garcia: Kubánský uprchlík, kterému se splnil sen

Andy Garcia: Kubánský uprchlík, kterému se splnil sen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Andymu bylo pět let, když se jeho rodina rozhodla riskovat strastiplnou cestu do USA a zkusit tam štěstí. Kvůli rozhodnutí rodičů opustit Kubu, se slavný herec určitě nezlobil. Ve své rodné zemi rozhodně nemohl udělat v herectví tak skvělou kariéru.

Sportovní mládí

Andrés Arturo García Menéndez se narodil 12. dubna 1956 v Havaně na Kubě. Po odchodu do Spojených států vytvořila jeho rodina prosperující společnost na výrobu parfémů v hodnotě několika milionů dolarů.

Během středoškolských let hrál Garcia v basketbalovém týmu. V posledním ročníku však vážně onemocněl, což ho přimělo ukončit sportovní aktivity a prozkoumat další možnosti. Soustředil se na herectví a přihlásil se do dramatické třídy u slavného hereckého trenéra Jaye W. Jensena. Po absolvování střední školy navštěvoval Florida International University. Během vysokoškolských let Garcia nadále zdokonaloval své herecké schopnosti.

Kariéra 

Poté, co ukončil univerzitu, Andy okamžitě opustil Floridu a přestěhoval se do Hollywoodu. Během prvních několika let v Los Angeles hrál Garcia díky své vizáži členy gangu a podobné lotry v seriálech Poldové z Hill Street, To je vražda, napsala a další. Jeho skutečným vstupem do velkého filmového světa byl film Neúplatní, který režíroval Brian De Palma v roce 1987. Film byl velice dobře obsazený (Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith, Robert De Niro). Kombinace známých herců a poutavého děje z Ameriky třicátých let, kdy byla prohibice, z něj udělala úspěšný film jak u kritiků, tak u diváků.

Andy navázal na roli v thrilleru Ridleyho Scotta Černý déšť, který u nás není tak známý. Vytvořil roli policisty, který s parťákem Michaelem Douglasem honí lotry v Japonsku, v zemi, kde jsou jako policisté z New Yorku trochu ztracení. Film se ukázal být finančně úspěšný a Andy tak dostal další roli v dramatickém filmu Kmotr III. po boku s Al Pacinem. Ačkoliv film nebyl tak úspěšný, jako dva předchozí, získal celou řadu nominací na prestižní ceny.

V průběhu 90. let se Garcia objevil v celé řadě filmů (Vnitřní záležitosti, Znovu po smrti, Když muž miluje ženu, Co dělat v Denveru, když člověk nežije). V roce 2000 Andy prozkoumal další možnosti kariéry a produkoval film Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala. Zahrál si hlavní roli kubánského trumpetisty Sandovala a čekala na něj další nominace na Zlatý glóbus. 

V roce 2001 se přidal k obsazení filmu Dannyho parťáci, kde hrál roli, pro kterou ho dnes zná mnoho fanoušků. Film u pokladny vydělal 450 milionů dolarů, což si vyžádalo dvě pokračování. V roce 2005 si vyzkoušel režii ve filmu Ztracené město. Garcia také hrál ve filmu a byl spoluautorem jeho scénáře. V tomto bodě začala Andyho kariéra slábnout.

Začal se znovu častěji objevovat v mnoha filmech počínaje rokem 2010. V roce 2018 si zahrál v kasovním hitu Mamma Mia! Here We Go Again. Film také získal po světě velmi kladné recenze. Ve stejném roce se objevil ve filmu Dámský klub po boku šarmantních dam jako je Diane Keaton nebo Jane Fonda.  Snímek s rozpočtem pouhých 10 milionů dolarů vydělal v pokladnách kin 90 milionů dolarů. Do třetice se ještě stejný rok ukázal ve filmu Pašerák s nesmrtelným Clintem Eastwoodem, který si zahrál hlavní roli a film režíroval.

Vztahy

Garcia se oženil se svou ženou Marivi v roce 1982 a v průběhu let spolu měli čtyři děti. Jejich první dítě se narodilo v roce 1983 a jejich čtvrté dítě se narodilo v roce 2002. Mimo Hollywood je Andy známý svou ostrou kritikou komunistického režimu na Kubě. Nazval bývalou Castrovu vládu „totalitní“ a při mnoha příležitostech poukázal na zvěrstva způsobená tímto režimem.

Peníze z filmů investuje do nemovitostí. Nejzajímavější je dům v Key Biscane na Floridě. Původní dům na pozemku o rozloze 9 084 metrů čtverečních zničil hurikán a manželé postavili rezidenci ve starém kubánském stylu.

Zdroje: