Princezna D. aneb Každá princezna neprožívá pohádkový život

Princezna D. aneb Každá princezna neprožívá pohádkový život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kristen Stewart ve filmu musí čelit nejen nepřátelskému postoji členů královské rodiny, ale i svým vlastním démonům. Příběh zavede diváky na panství Sandringham v Norfolku, kde královská rodina už tradičně tráví vánoční svátky.

Stejně jako každý rok, i letos jsou mezi hosty Diana, princezna z Walesu, a její manžel, princ Charles. Tentokrát se už pár ani nesnaží skrývat to, co všichni dávno vědí. Manželství je v troskách kvůli vztahu Charlese s Camillou Parker Bowles.

Píše se rok 1991. Zaměstnanci se připravují na příjezd královských hostů a Diana projíždí norfolkským venkovem, kde trávila dětství, ale její psychický stav jí ani nedovoluje, aby se z dobře známé krajiny radovala.

Když Diana dorazí do Sandringhamu, její synové William a Harry jsou nadšeni, že ji uvidí, ale ona se ani nepokouší stýkat se zbytkem královské rodiny, která ji většinou ignoruje. Dianinou jedinou přítelkyní v Sandringhamu je královská garderobiérka Maggie, která ji povzbuzuje, aby bojovala proti královské rodině a plnila povinnosti, které se od ní očekávají.

Na Štědrý den se Diana zúčastní bohoslužby v kostele sv. Máří Magdalény v Sandringhamu, kde si všimne Camilly ve shromážděném davu a je vyfotografována mnoha dotěrnými novináři. Vede obtížný rozhovor s Charlesem, který odmítá její obavy z účasti Williama a Harryho na lovu bažantů druhý den. Radí jí, aby si vypěstovala silnější smysl pro oddělení veřejného a soukromého života.

Navzdory drbům o milostných aférách a zvěstem o blížícím se rozvodu, pár na královnině sídle, kde probíhají velkolepé spořádané oslavy vánočních svátků, zůstává. Všichni dodržují přesně naplánovaný a přísně dodržovaný program plný jídla, pití, střelby a lovu. Princezna Diana to všechno dobře zná. Ale nedokáže se ubránit neodbytnému pocitu, že letos všechno dopadne úplně jinak.

Diana ve filmu
Diana ve filmu | Zdroj: Claire Mathon / FTV Prima

Zajímavosti:

Historické psychologické drama o několika dnech v životě princezny Diany během vánočních oslav v roce 1991, kdy uvažuje o rozvodu s princem Charlesem a odloučení od královské rodiny, mělo premiéru v září 2021 během 78. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.

Kristen Stewartová byla za roli princezny D. nominována na Oscara a Zlatý glóbus.

Bývalí zaměstnanci zesnulé princezny Diany pochválili herečku Kristen Stewart za to, že se jí podařilo zachytit Dianu možná nejvěrněji ze všech. Dianin bývalý bodyguard Ken Wharfe prohlásil, že „ze všech lidí, kteří hráli Dianu během posledních deseti let, se jí přiblížila nejvíce. Podařilo se jí perfektně vystihnout její manýry.”. Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady uvedl:

 Kristen Stewart je v roli princezny úžasná, (vystihla její) manýry i hlas… Šťastné scény s chlapci jsou jako by znovu ožila. Kristen Stewartová to zahrála opravdu úžasně.

Princezna Diana byla Angličanka. Herečka Kristen Stewart je Američanka. Naomi Watts, která si zahrála princeznu ve filmu Diana z roku 2013, pochází z Austrálie.

Film natočil režisér Pablo Larraí. Scénář napsal Steven Knight. Natáčení filmu začalo v lednu 2021 v prostorách německého zámeckého hotelu Schlosshotel Kronberg a pokračovalo v Château de Marquardt a na zámku Nordkirchen.

Filmaři prozradili, že zámek Nordkirchen měl všechno, co scénář vyžadoval – byl majestátní, impozantní, a přitom naprosto izolovaný od okolí. „Elegantní vězení”, které není úplně ideálním místem na to, aby si člověk užil Vánoce, a kde se vtírá neodbytný pocit, že se pod ozdobami skrývá utrpení a neštěstí.

Ve filmu se objevuje scéna, ve které princezna Diana neplánovaně vezme své syny na jídlo do restaurace s rychlým občerstvením. Ta je částečně inspirovaná skutečnými událostmi. Šéfkuchař Darren McGrady a komorník Paul Burrell potvrdili, že Diana někdy brala své syny do McDonalds.

Rozpočet filmu byl 18 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 25,2 milionů dolarů.

V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film vysoké hodnocení 83 %. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film vysoké hodnocení 76 %.

Film je k vidění 3. dubna na Prima Max ve večerním vysílání.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text