Něžná Píšťalka z Básníků na svatbu čekala 15 let, vdávala se v rudých šatech a oddával ji „Elvis“

Něžná Píšťalka z Básníků na svatbu čekala 15 let, vdávala se v rudých šatech a oddával ji „Elvis“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Eva Vejmělková patřila v 80. a 90. letech k herečkám, do kterých se zamilovávali nejen diváci, ale i herečtí partneři. Ona však měla jasno už od svých 16 let, kdy se na natáčení filmu Fontána pro Zuzanu (1985) zamilovala do režiséra Dušana Rapoše, který měl dvakrát tolik let.

Rozhodně nešlo o úplně idylickou první lásku. Rapoš měl za sebou nevydařené manželství a dvě malé dcery. Věkem mohl být téměř jejím otcem. Kouzlu sympatického a zkušeného muže propadla stejně rychle jako světu filmu. Ten ji okouzlil už ve 14 letech, kdy ještě na základní škole vyhrála konkurz do německého filmu Modrá hodina. Konzervatoř tak pro ni byla jedinou možnou volbou.

Film Fontána pro Zuzanu se stal trhákem. Kombinace hezké Vejmělkové a hitů z dílny Vaša Patejdla na mladé diváky fungovala skvěle. Film sám o sobě trochu vyčníval. V té době nebylo moc filmů, kde by se objevovaly postavy v koženém oblečení a na motorkách. V očích tehdejší socialistické tvorby šlo o symboly zvráceného kapitalismu a byl to malý zázrak, že si Rapoš vůbec film prosadil. Později vznikly další dva filmy, ale popularitu prvního už neměly.

Z mladičké Evy Vejmělkové se stala hvězda, která na plakátech zdobila nejen pokojíčky dospívajících mladých lidí. Chytlavé písně Patejdla vyšly i na LP desce. Herečka působila velice křehce a nevinně, ale svých přednosti si byla vědoma a uměla je prodat. Ve filmech se nebála ani nahoty, a tak se dostala k natáčení i v Polsku, Německu nebo Maďarsku.

Český divák si ji bude pamatovat především jako „Štěpánovu Píšťalku“ z romantické komedie Jak básníkům chutná život (1987). Budoucího lékaře Štěpána Šafránka inspirovala ke skládání básní, které díky popularitě celé série „Básníků“ zlidověly.

„Snad proto, že jsi ze zámku, snad pro ten šampon z heřmánku, dřív nežli budeš vdaná, chtěl bych ti někdy do džbánku, pro pivo skočit k Beránku, Píšťalko ufoukaná.“

Jedinou „vadou na kráse“ byl její silný ostravský přízvuk, který režisérovi Dušanu Kleinovi „trhal uši“ a nechal rodačku z Karviné nadabovat Zlatou Adamovskou.

Eva s manželem v současnosti, zdroj: Pavel Gwužď

Do filmové série se ještě jednou vrátila v roce 1993 v komedii Konec básníků v Čechách. Původně měla být usedlou vdanou paní, která žije podle harmonogramu, ale herečka přemluvila režiséra, aby z ní udělal svobodnou matku s dítětem, které nechá diváky na pochybách, kdo je otcem. A tím byl skutečně Štěpán, jen to ve filmu zůstalo trochu zahaleno tajemstvím.

Velký úspěch sklidila pohledná blondýna i za roli Hanky v seriálu Chlapci a chlapi, který byl tak trochu propagandou armády, ale s dobrým hereckým obsazením si své publikum získal. Během natáčení se do Evy zamiloval její herecký kolega Martin Zounar, který byl v mládí mnohem šarmantnější, než dnes předvádí jako doktor Švarc v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

Eva však všechny nápadníky odmítala, protože v jejím srdci se na celý život usadil Dušan Rapoš.

Přestože to i s hereckou profesí byla láska na první pohled, Eva měla o svém životě později jiné představy a vadila ji nejistota a závislost na režisérech. Stihla si ještě zahrát v hollywoodském filmu Dračí srdce a napsat si pro sebe divadelní hru Mária, kde se nechala inspirovat osudem známé bratislavské prostitutky ze začátku minulého století. Potom se s herectvím na čas rozloučila. V období, kdy měla rozjetou kariéru, odešla studovat psychologii na Univerzitu Palackého v Olomouci.

Na svatbu si hezkých pár let počkala, ale během pobytu v zahraničí, kde měl Rapoš pracovní příležitosti, se nakonec dočkala svatby ve velkém stylu. V roce 2000 se vdala v slavné kapli Graceland Wedding Chapel v Las Vegas. Na sobě měla rudé šaty a oddávající byl imitátorem Elvise Presleyho. V Las Vegas pár počal svou první dceru. Nějaký čas žila s celou rodinou v zahraničí a po návratu, kdy už měla dvě děti, se usadila i s manželem a dcerami v Havířově, kde si otevřela psychologickou poradnu.

Na herectví nezanevřela a občas si ještě zahraje. Naposled v roce 2020 napsala s manželem scénář ke komedii Ženská pomsta, kde si zahrála jednu z hlavních ženských postav.  

Zdroje článku: