Lars von Trier: Jak tohoto režiséra poznamenalo užívání léků?

Lars von Trier: Jak tohoto režiséra poznamenalo užívání léků?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Lars von Trier za svůj život natočil nespočet filmů či dokumentů – a právem se může řadit mezi špičky ve svém oboru. Přesto je jeho osobní život poznamenán řadou problémů, které mu způsobilo nadměrné užívání léků.

To je možná důvod, proč od roku 2018 už nenatočil vůbec nic. Stala se z něj troska, která se sotva udrží v bdělém stavu?

Jeho tvorba je nezaměnitelná

Lars von Trier je geniální režisér, který se vždycky pyšnil tím, že jeho díla jsou opravdovým originálem. Docílil toho poměrně jednoduše. Prostě se nedíval na tvorbu jiných režisérů. Díky tomu ho nemohli ovlivňovat a jeho mysl zůstala čistá pro opravdu originální díla. Může to potvrdit i jeho poslední snímek, který natočil v roce 2018, Jack staví dům. Toto drama vzali diváci i kritici poměrně dobře. Možná kdyby neměl problémy v osobním životě, mohl toho natočit daleko více.

Dlouhodobé užívání léků mu způsobilo mnoho problémů

Bohužel jeho život velmi poznamenalo dlouhodobé a nadměrné užívání psychofarmak. Sám o sobě prohlásil, že je z toho už tak unavený, že se sotva udrží v bdělém stavu. Užívání těchto léků mělo za následek i to, že se mu začaly silně třást ruce a měl dokonce problém udržet v nich i mobilní telefon. Život se pro tohoto skvělého dánského režiséra postupně stal peklem – a nyní musí zažívat opravdová muka.

S depresemi se potýká od útlého věku

Se záchvaty paniky a depresemi se však von Trier nepotýká pouze teď, kdy překročil šedesátku. Pro německý deník potvrdil, že ho tyto stavy doprovázejí od útlého dětství. Léky mu byly poprvé nasazeny už v jeho šesti letech. O té doby s nimi žije prakticky neustále. Tohle je také možná důvod, proč jeho život doprovázejí různé excesy. Na filmovém festivalu v Cannes prohlásil, že chápe Adolfa Hitlera. Od té doby do Cannes už nebyl pozván. O pár let později čelil nařknutí ze sexuálního obtěžování.

Tento nadaný režisér ve svém osobním životě prožívá velká muka, do kterých ho dohnaly jeho vlastní fóbie.

Zdroje: