Život Svatopluka Skopala je pestřejší než život Josefa Dvořáka ze seriálu Vyprávěj

Život Svatopluka Skopala je pestřejší než život Josefa Dvořáka ze seriálu Vyprávěj
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celá řada herců touží po velké seriálové roli, která jim zaručí „nesmrtelnost”. Svatoplukovi Skopalovi se určitě sen splnil – jako manžela, který má své pevné zásady, si ho určitě pamatují všichni diváci, kteří fandi českým seriálům.

Přestože lesk dobového seriálu Vyprávěj (2009-2013) už trochu zašel, Dvořákovi se pravidelně vrací na obrazovky v úterní a čtvrteční večery. Televizní nabídka není moc pestrá, a tak si lidé opět rádi připomenou dobovou ságu rodiny Josefa Dvořáka, která je provádí obdobím od roku 1964. Seznamuje je s manželkou Janou, synem Karlem, budoucí snachou Evou a celou řadou dalších postav. 

Svatopluk Skopal oslaví v květnu 72 let. Za sebou má úspěšnou hereckou kariéru a zajímavý soukromý život. O povolání herce původně neměl zájem, přestože jeho otec byl divadelním režisérem a matka dělala v divadle nápovědu. Svatopluk chtěl studovat pedagogickou fakultu a nejspíš z něj mohl být přísný pan učitel. Nakonec však své rozhodnutí změnil – šel na brněnskou JAMU. 

Právě na škole potkal svou budoucí ženu, Lenku Řehořovou. Než je ale osud svedl dohromady, oba si prošli jiným manželstvím. Svatopluk si vzal porodní asistentku, a teprve po čase se opět potkal s bývalou spolužačkou Lenkou. Ta už se také vdala.  

Začali se potkávat během zkoušek v Divadle na Vinohradech a občas si zašli do kavárny. Najednou Svatopluk věděl, že ona je tou osudovou láskou. Jeho budoucí manželka to ale zdaleka neměla tak jasné. Chvíli ji tak musel dobývat a přesvědčovat, než se odhodlala k přátelskému rozvodu.  

Herec byl sice celý žhavý do nového soužití, ale se svatbou otálel a moc se mu do ženění nechtělo. Používal tradiční výmluvu, že na spokojené soužití nepotřebuje mít žádný papír. Partnerce však dal slib, že si ji vezme, pokud otěhotní. A slib splnil. 

Pár měsíců po svatbě se narodil František. I přes snahy otce odradit syna od herecké profese a nasměrovat jeho život ke sportu, se i z Františka stal herec, přestože žije ve stínu popularity svého otce.  

František Skopal
František Skopal. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Manželství s Lenkou se ukázalo jako velice stabilní. Svatopluk o sobě tvrdí, že je kliďas, naopak jeho žena je hodně temperamentní a horkokrevná. Oba se tak pěkně doplňují.  

Jediné, co herci zkazilo plány, bylo jeho zdraví. Roky utíkaly, a přestože se Skopal snažil dodržovat zdravou životosprávu, nakonec i on musel zvolnit pracovní tempo. Už od 80. let, kdy trénoval na natáčení filmu Dlouhá míle, pravidelně běhal – zvládl i 50 kilometrů. Jenže natáčení seriálu Vyprávěj bylo hodně náročné, herec navíc ještě souběžně hrál v Divadle na Vinohradech. Nakonec ho zradilo tělo a zkolaboval. Až v nemocnici zjistili, že má oboustranný zápal plic. Natáčení seriálu Vyprávěj se tak na chvíli muselo zastavit, než se jedna z hlavních postav opět dostala do formy.  

Své herecké kolegy udivuje tím, že nemá mobilní telefon. Doma má na pevné lince záznamník, a tak vše řeší tak, že si přehrává vzkazy a obvolává volající, pokud je to třeba. Svatopluk se prostě zasekl někde uprostřed seriálu Vyprávěj. Dokonce ho nezajímají ani sociální sítě, které jsou dnes pro většinu herců nepostradatelným nástrojem ke komunikaci s fanoušky i s hereckými kolegy.  

Přestože je Svatopluk už v zasloužilém důchodu, stále pracuje, ale když má chuť, mizí do své dřevěné chaty na Vysočině, kde žije uprostřed lesa, bez elektřiny. Jako jedinou vymoženost si u obydlí, které zdědil po otci, nechal udělat studnu, aby nemusel nosit vodu ze studánky. 

Vyprávěj k vidění: v úterý a ve čtvrtek večer na ČT1

Zdroje článku: