Nina Divíšková: Vzpomínka na roli vrtošivé, ale zároveň zásadové babičky ze seriálu Vyprávěj

Nina Divíšková: Vzpomínka na roli vrtošivé, ale zároveň zásadové babičky ze seriálu Vyprávěj
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do hereckého nebe odešla další výrazná a nezapomenutelná herečka Nina Divíšková (12.7. 1936 – 21.6.2021) Především divadelní herečka vytvořila také celou řadu menších filmových a seriálových rolí, které ji proslavily.

Rodačka z Moravy byla od útlého věku vedená rodiči ke sportu a tanci. Její otec Karel Divíšek byl známou osobností v oboru jeskynního potápění a byl průkopníkem tohoto sportu u nás. Matka herečky byla divadelní pedagožka a měla rytmickou taneční školu a dětské studio, kde Nina tančila. Právě tam vznikla její láska k divadlu, která byla korunovaná ukončením studia na DAMU.

Už na škole potkala svého osudového muže, herce a režiséra Jana Kačera. Ušli spolu dlouhou životní cestu a přivedli na svět tři dcery.

Nina Divíšková začínala svou kariéru v Ostravě a poté přešla do Činoherního klubu v Praze, kde hrála 35 let. Vytvořila také řadu divadelních rolí v menších pražských divadlech.

Přestože v její kariéře bylo divadlo vždy na prvním místě, stihla toho hodně i v české filmové i seriálové tvorbě. Ze seriálů je bezesporu nejvýraznější postavou role svérázné babičky ze seriálu Vyprávěj, která si demonstrativně balila kufry tak často, že už to nikoho nepřekvapovalo. Její postava byla humorná, ale také velice zásadová. „Babi“ Dvořáková z celého srdce nenáviděla komunistický režim a vůbec se za to nestyděla. To samo o sobě bylo v době normalizace hrdinstvím. Svým přístupem k životu, vyrovnaností a smyslem pro čest ovlivnila nejen jednoho ze svých seriálových synů, ale i svá seriálová vnoučata a pravnoučata.

Ve filmové tvorbě začala tvořit už v sedmdesátých letech a vytvořila hlavně výrazné vedlejší role. Za jednu z nich obdržela i nominaci na Českého lva. Šlo o roli matky hlavního hrdiny ve filmu Příběhy obyčejného šílenství. Stejnou roli si zahrála ve stejnojmenném divadelním představení v Dejvickém divadle.

Zdroj: