Zdeněk Hess, štamgast Lojza z Ulice, by dnes oslavil své narozeniny

Zdeněk Hess, štamgast Lojza z Ulice, by dnes oslavil své narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V nekonečném seriálu Ulice existují postavy, kterým sice nikdy nebylo souzeno převzít otěže hlavní dějové linky, v seriálu se však objevují pravidelně. K nim patří i postava věrného štamgasty Lojzy. Věděli jste, že by herec Zdeněk Hess 8. prosince oslavil své 82. narozeniny? Bohužel zemřel už 26. března 2022. 

Hospoda v Ulici je klíčovým místem pro řadu dějů hlavních postav 

Hospoda v Ulici, kterou aktuálně vlastní Kateřina Dubovská, je místem, kde se odehrává setkání řady hlavních postav. Koneckonců, sama majitelka hospody a podnikatelka Kateřina na hospodu stáhla veškerou pozornost tím, že se zapletla s Lumírem Nyklem. Tomu je však nejspíš konec. My tady ale nejsme kvůli tomu, abychom rozebírali Dubovskou a její pletky s Nyklem, který se ještě nepustil máminy sukně, nýbrž chceme připomenout jednu z postav, která by 8. prosince oslavila své 82. narozeniny a která už není mezi námi.

Jedná se o herce a dabéra Zdeňka Hesse, který svůj hlas v rámci dabingu propůjčil například školníkovi ze seriálu Simpsonovi, v Harrym Potterovi pak daboval Korneliuse Popletala nebo profesora Kratiknota. V Ulici pak hrál věrného návštěvníka hospody v Ulici, který o sobě často dával vědět svým ustavičným rýpáním. Lojza, jak si nechával říkat, nevynechal jedinou příležitost, aby se ozval a řekl svůj názor. Byl výbušnější a nebyl zrovna nejsvatější. Diváci si však na jeho pravidelné výstupy zvykli. 

Je s podivem, že herec, který v Ulici působil už od jejího 11. dílu, se divákům do paměti nevryl o něco více. Přitom coby pravidelný štamgast byl nejspíš u všeho podstatného, co se v hospodě v Ulici dělo. Zažil tedy dobu, kdy hospodu vlastnil Henry, i dobu, kdy ji na chvíli vlastnil Michal. 

Herec Zdeněk Hess byl součástí rozvětvené rodiny Ulice, která se dohromady schází už od roku 2005. Jeho role nebyla nejvýraznější, pozornější diváci si však urýpaného Lojzu pamatují. Víte o dalších postavách v Ulici, které mají podobně nenápadnou roličku, jako měl herec a dabér Zdeněk Hess?

Nekonečný seriál Ulice potřebuje spoustu vedlejších postav 

Aby mohly být postavy Ulice pestré a barvité, je potřeba kromě těch hlavních do seriálu zamíchat méně hlavní, vedlejší i pidi roličky. Některé postavy jsou v Ulici tak nevýrazné, že si je divák nepamatuje nebo je ani příliš neregistruje. Přesto jsou důležité a v seriálu hrají důležitou roli. Vždyť bez vedlejších postav by ty hlavní neměly šanci vyniknout v takovém světle, jako vynikají. Jak by asi vypadalo, kdyby hlavní postavy Ulice chodili do prázdné nebo poloprázdné hospody?

Koneckonců, hospoda je místem i pro komparz, tedy pro lidi, kteří se na televizních obrazovkách objevují v pozadí a pro svůj herecký výkon nepotřebují žádnou průpravu. Tito lidé podtrhují kouzlo opravdovosti a živosti různých míst. 

Zdroje článku: