Divoké včely: Panoptikum postaviček pohledem Bohdana Slámy dominuje nenapodobitelný Pavel Liška

Divoké včely: Panoptikum postaviček pohledem Bohdana Slámy dominuje nenapodobitelný Pavel Liška
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celovečerní debut režiséra Bohdana Slámy Divoké včely je hořká komedie, která se jako první snímek natočený v porevolučním období vrací do autentického vesnického prostředí a vzdáleně připomíná styl Miloše Formana.

Kdesi na konci světa v zapadlé vesničce na severu Moravy mají místní obyvatelé úplně jiné starosti než lidé z měst. Žijí úplně jiný život a Sláma dal dohromady opravdu povedenou skupinu charakterů, která však nemusí být jednoznačně pouze fikcí.

Místní obyvatelé si už dávno zvykli, že jejich životy nikoho nezajímají, a tak tráví čas nicneděláním a vysedáváním v hospodě. Centrem vesnice je kiosek na návsi, kam si chodí místní nakupovat na dluh. Práce je málo, peněz ještě méně, a tak stačí sotva na zelenou v místní hospodě.

Jako v každé vesnici, obyvatelé vědí o každém téměř všechno. Co neví, to si domyslí. Kája je beznadějně zamilovaný do Boženky, ale nemá odvahu své city dát najevo. Kája dělá s ženskými v lese, jiná práce v místě není. Boženka chodí s místním frajerem Pájou, který se považuje za dokonalého dvojníka Michaela Jacksona.

Taťána Dyková / © Česká televize

Boženka sice není moc náročná, ale začíná si uvědomovat, že od nedospělého Páji se žádného opravdového citu nedočká. Není tedy vyloučeno, že by romantický Kája mohl nakonec srdce své vysněné ženy získat.

Stereotyp, kterým plynou životy všech místních lidí, je narušen příjezdem Kájova staršího bratra Petra, který zjišťuje, že ho s místem spojuje víc věcí, než si myslel. Příjezd Petra však ovlivní celou řadu postav, včetně jeho bratra, který konečně pozná krásu milování, a nakonec odjíždí s bratrem pryč. Znuděná Boženka zůstává.

Filmu sice chybí jeden velký silný příběh a je sestavený z drobných střípků mnoha osudů jednotlivých všedních postav, ale určitě zajímavě poukazuje na realitu malých vesnic, kde se zastavil čas a životy lidí plynou ve stereotypu a osamělosti. Vztahy lidí na venkově jsou určitě drsnější a upřímnější, mladí lidé, kteří nenašli odvahu odejít, žijí své životy s odevzdaností a bez snahy najít si pro sebe lepší život.

Zuzana Kronerová / © Česká televize

Snímek se natáčel převážně v Jiříkově na Bruntálsku, v drsném kraji s vysokou nezaměstnaností. Vedle známých i méně známých herců tu vystupují i místní obyvatelé, k nimž patří i představitel Káji. Těsně před natáčením hygienici zavřeli místní rozpadlou hospodu, a tak si filmaři pro účely natáčení vybudovali hospodu v kulturním domě. Název Divoké včely souvisí podle tvůrce s tajemstvím, s neklidem a touhou.

Pavel Liška, Taťána Dyková a Zuzana Kronerová získali za role nominace na Českého lva. Kronerová cenu získala. Roli Páji měl původně hrát Tomáš Matonoha, nakonec ji dostal Liška, který přiznal, že si takovou roli vysnil.

Film uvede ČT2 30. 11. večer. K vidění je také na Voyo.

Zdroje článku: