Jak šel čas s "nejslibnějším hercem budoucnosti" Michaelem Clarke Duncanem alias Johnem Coffey ze Zelené míle

Jak šel čas s "nejslibnějším hercem budoucnosti" Michaelem Clarke Duncanem alias Johnem Coffey ze Zelené míle
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O dvě hlavy vyšší než Tom Hanks, pro roli vězně a vraha dvou dětí je se svou muskulaturou ideální. Přesto si Johna Coffeyho pamatujeme jako křehkého a uplakaného muže, který má strach ze tmy.

Michael Clarke Duncan se narodil v roce 1957 v Chicagu. Se svou výškou byl předurčen spíše ke sportům. Na střední i vysoké škole hrál basketbal. Studoval komunikaci, z univerzity byl ale donucen odejít, aby se postaral o nemocnou matku. Přes den pracoval jako dělník a v noci jako vyhazovač. 

Možná byste očekávali, že se k hereckému povolání dostal náhodou, díky výšce téměř dvou metrů a váze přes 140 kilogramů. On sám však toužil po kariéře televizní hvězdy. V 90. letech se konečně vydal do Los Angeles, kde obcházel jeden konkurz za druhým. Produkce jej raději zaměstnávaly jako ochranku celebrit. Pracoval pro Willa Smithe, Martina Lawrence nebo Jamie Foxx. Osobního strážce naposledy dělal rapperovi The Notorious B.I.G., který byl v roce 1997 zastřelen z vedlejšího vozu při čekání pod semafory. 

Čtěte také: Cesta Leonarda DiCapria ke slávě: Jak začínal jeden z nejznámějších a nejuznávanějších herců současnosti

Od poloviny 90. let dostal několik drobných angažmá, v roce 1998 dostal první významnější vedlejší roli ve filmu Armageddon. Zde se seznámil s Brucem Willisem, stali se z nich přátelé a o rok později se společně představili také ve filmu Snídaně šampionů. Právě Willis novopečenou hvězdu odkázal na tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, kteří právě pracovali na dalším zpracování knižní předlohy Stephana Kinga. Tak Duncan přišel ke své životní roli v dramatu Zelená míle, za níž si vysloužil nominaci na Oscara pro nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. 

Čtěte také: Jak se dnes daří nejslavnějšímu uprchlíkovi z věznice Shawshank

Získal také ocenění CFCA Award pro nejslibnějšího herce budoucnosti. Na další významné role ale bohužel štěstí neměl. Následovaly desítky filmů, z nichž jen několik málo stojí za povšimnutí. Je mezi nimi Planeta opic (2001), Sin City – město hříchů (2005), Ostrov (2005) nebo propůjčený hlas pro film Kung Fu Panda (2008). Setkat se s ním můžeme také v několika epizodách sitcomu Dva a půl chlapa. 

Od roku 2010 žil s partnerkou Omarosou Newman a zanedlouho se zasnoubili. Osud jim bohužel nepřál, když v červenci roku 2012 utrpěl infarkt. Byl převezen do nemocnice, kde začátkem září téhož roku zemřel. 

Čtěte také: Přání Robina Williamse: Počin, který vysvětlí pravé důvody úmrtí hereckého génia