WYATT EARP: farmář, lovec bizonů, horník, vyhazovač v baru, ochránce zákona a pistolník

WYATT EARP: farmář, lovec bizonů, horník, vyhazovač v baru, ochránce zákona a pistolník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Odlišnost v životě některých lidí je předurčuje k tomu, že se stávají legendami. Některým se to podaří ještě během života. K nim patří i Wyatt Earp (1848-1929). Muž, který se v Americe stal legendou. Přitom to nebyl jen kladný a čestný hrdina.

A jak tuto postavu plnou protikladů ztvárnil filmový průmysl?

 

Wyatt Earp (1994), hodnocení 73 %

Velkolepě pojatý western ztvárňující jednoho z nejznámějších mužů zákona. Film má trvání 183 minut, což může být pro většinu diváků trochu únavné.

Film zobrazuje celý život známého pistolníka v podání Kevina Costnera. Ten zvládl zahrát mladého naivního chlapce, spokojeného manžela, který miluje svou ženu a stará se o dům, přes ožralu a lupiče, až po věčně zamračeného a nejslavnějšího šerifa všech dob.

Kromě Costnera vás potěší i Dennis Quaid, Gene Hackmen a David Andrew.

Tombstone (1993), hodnocení 73 %

Film byl realizovaný ve stejnou dobu jako snímek s Costnerem. Dokonce zde původně měl hrát i samotný Costner, kterého postava pistolníka vždy lákala. Měl však výhrady ke scénáři a jeho požadavkům nebylo vyhověno, tak se natáčení vzdal.

Pokud byly filmy srovnávány, většinou se diváci přiklonili k tomuto snímku. Pokud se srovnají zisky, tak „Tombstone“ vydělal více než 2x více než „Wyatt Earp“.  Příprava tohoto snímku začala dříve a štáb si pro sebe stáhl všechny dobové kostýmy a dekorace, které byly k dispozici. Tvůrci Costnerova filmu musely poměrně dlouho čekat, než vše potřebné zapůjčili v Evropě.

Děj se točí kolem města „Tombstone“, útočiště všech desperátů kraje. Sem přichází Wyatt s bratry a jejich rodinami začít nový život. Wyatt je vlivem okolností vtržený do přestřelky v O.K. Corral, vidí umírat svého bratra a přísahá si, že ve městě nastolí pořádek. A vezme to pořádně vážně a zneškodní nelítostně mnoho darebáků.

Můžete se těšit na herce zvučných jmen jako je Val Kilmer a Kurt Russell.

Přestřelka v O.K. Corral (1957), hodnocení 73 %

Slavní herci Burt Lancaster a Kirk Douglas v rolích Wyatta Earpa a Doc Hollidaye. Burt je šerif Wyatt a Kirk je Doc Holliday. Bývalý zubař se živí jako karbaník a má pověst nelítostného zabijáka.

Snímek se věnuje spíše vztahu mezi dvěma muži a poměrně věrohodně se drží zaznamenaných historických událostí. Film je pověstný přestřelkou, která ve snímku trvá 6 minut a točila se 44 hodin.

(Zdroje: 
https://www.lifee.cz/trendy/velkolepy-americky-western-wyatt-earp-vykoupene-kostymy-zpozdily-nataceni-film-nezachranil-ani-kevin-costner_112150.html
https://www.empireonline.com/movies/reviews/wyatt-earp-review/)