Vincent Navrátil z Ulice má dnes narozeniny

Vincent Navrátil z Ulice má dnes narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pětadvacet let bude Vincentu Navrátilovi už 9. dubna. Pamatujete na jeho roli v Ulici, kdy ztvárnil bystrého studenta Tobiáše Slámu? Jeho postava tehdy kvůli lásce málem skočila ze střechy.

Vincent Navrátil jako zamilovaný student Tobiáš Sláma

Když Vincent Navrátil coby Tobiáš SlámaUlici usedl do lavice zdejšího gymnázia, okamžitě mu do oka padla učitelka českého jazyka Tereza Jordánová. A to natolik, že jí měl brzy plnou hlavu. Tobiáš Sláma žil nějakou dobu v zahraničí, a proto mu čeština dělala velký problém. I proto strávil s učitelkou Jordánovou více času než všichni ostatní studenti.

Tobiáš byl chytrý, inteligentní, pozorný, maličko tišší než běžní studenti. Jeho povaha však ve větší míře byla dána tím, že přišel do cizího prostředí. Každému chvíli trvá, než zapadne. To se mu nakonec podařilo, přesto nepatřil mezi ty nejhlučnější.

Našel si okruh svých přátel, do kterých mimo jiné patřila také Rozina Maléřová. Byl to zrovna maturitní ročník, a tak měl Tobiáš Sláma co dělat, aby chybějící učivo dohnal.

Tereza Jordánová se Tobiášovi snažila pomoct, jak jen mohla. On si však její úsilí začal vykládat trochu jinak. Do Terezy se zamiloval a chtěl s ní začít chodit. Ačkoliv jí nebyl nesympatický, žádnou láskou k němu Tereza nehořela. Jeho přímé chování ji častokrát zaskočilo a sama byla z nové situace vykolejená. Snažila se však, aby ho odkázala do patřičných mezí. Když už to jinak nešlo, snížila Tereza intenzitu doučování... Přece jen platí pořekadlo „sejde z očí, sejde z mysli”. Ale to na Tobiáše neplatilo.

Patricie Pagáčová alias Tereza Jordánová, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Pokus o sebevraždu

Když pak Tobiáš zjistil, že si Tereza nejspíš někoho našla (tím někým byl její kolega David Kučera), začal propadat depresím. Dokonce jednu dobu skončil na střeše s úmyslem skoncovat se životem. Z dramaticky vypadající situace se mu podařilo vybruslit jen díky Tereze, která od něj dostala SMSku, a tak si dala vše dohromady.

Nešťastná a neopětovaná láska v Ulici

Vincent Navrátil už v Ulici nehraje, bere to však jako velmi cennou zkušenost. Jeho postava Tobiáše Slámy se tak může zařadit na seznam postav, které zažily nešťastnou a neopětovanou lásku.

Patří k nim například Lída Farská, která se zamilovala do homosexuálního kadeřníka, nebo Veronika Maléřová, které lásku nemohl opětovat farář Ryba (herec Aleš Háma). Košem nedávno dostala Vanda, která měla políčeno na Evžena. Nečekané odmítnutí musel nedávno zpracovat také Lumír Nykl, kterého zpražila Diana Rytířová.

Také v Ulici však existují příběhy se šťastným koncem. Pamatujete na Světlanu a Lumíra? Na začátku to mezi nimi nebylo nejrůžovější. Také Vendula a Pavlík si k sobě dlouho hledali cestu. Lásku si nakonec vybojovala také Ája, která prošla úplnou proměnou charakteru.

Zdroje článku: