Ulice otevírá další velké téma: Co vězí za kolapsem Kristýny Volákové?

Ulice otevírá další velké téma: Co vězí za kolapsem Kristýny Volákové?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po alkoholismu, znásilnění, šikaně ve školách a mobilních hospicech přináší Ulice další velké téma, nepříliš příjemné, ale důležité – duševní onemocnění, konkrétně úzkostné poruchy. V rámci kampaně chce spolupracovat s odborníky a poukázat na úskalí panické ataky, s níž se potýká Kristýna Voláková.

Kristýna věří, že podniká správné kroky

Téma duševního zdraví teď bude v rodině Volákových na prvním místě. Kristýna (Sára Korbelová) si po bolestném rozchodu s Denisem (Libor Matouš) prošla peklem. Zpráva, že už s ní přítel nechce být a že si za ni dávno našel náhradu, ji zdrtila. Trvalo dlouho, než se dokázala zcela vzpamatovat. Konec vztahu dávala za vinu sama sobě a usilovnému studiu. Byla přesvědčená, že ji Denis nechal proto, že se soustředila na maturitu a přijímací zkoušky a na nic jiného jí nezbýval čas. Později si uvědomila, že bez Denise vlastně ani netuší, kým je. Od chvíle, kdy se k němu nastěhovala, žila tak, aby vyhovovala jeho představám – dokonce kvůli němu změnila image.

Kristýně došlo, že aby byla v životě šťastná, musí se konečně přestat podřizovat přáním ostatních. Neměla by být taková, jakou ji chtěl Denis nebo jakou ji touží mít rodiče. Měla by zkrátka žít podle svého, zjistit, kým je a po čem doopravdy touží.

Ve snaze najít sama sebe začala chodit na terapie, tzv. ženské kruhy a konstelace, které ji dostaly z nejhoršího a pomohly jí objevit potlačovanou ženskost. Odložila černé oblečení a vybavila si šatník novými, jemnějšími kousky. Přerušila vysokoškolské studium, do něhož se stejně nechala uvrtat jen kvůli rodičům, a sehnala si práci v kavárně. Když začne vydělávat, bude konečně samostatná a nebude se muset nikomu zpovídat – ani Luďkovi (Vasil Fridrich), který se ji snaží přimět k návratu na vysokou.

Kristýna je z Petřina nápadu nervózní, ale zároveň se těší. Zdroj: TV Nova

Náhlý kolaps všechny vyleká. Co za ním vězí?

Kristýna je ale momentálně spokojená tam, kde je. S radostí také přijme návrh kamarádky Petry (Nela Kailová), aby zašla na dvojité rande s ní, jejím přítelem a ještě s jedním sympatickým klukem. Po společném koncertě se však zničehonic udělá Kristýně zle. Špatně se jí dýchá a rozbolí ji hlava, snad proto, že v klubu byl zatuchlý vzduch nebo jí možná někdo vhodil něco do pití…

Kristýně bylo nevolno už během koncertu. V Coolně se to zhorší. Zdroj: TV Nova

Tak či onak Kristýnu popadne nevýslovná hrůza. V šoku uteče ze schůzky a doma se před Blankou (Linda Rybová) a Adamem (Vojtěch Machuta) bezradně sveze na podlahu v jakémsi záchvatu. Tlačí ji na prsou. Mohla by mít infarkt? Hlavou jí proběhnou nejděsivější scénáře, ale po různých vyšetřeních se ukáže překvapivá pravda: Kristýna prodělá panickou ataku. Co ji způsobilo teď, když se zdálo, že začíná zase normálně fungovat? Mohl by se příšerný záchvat opakovat?

A jak se k tématu vyjadřuje kreativní producentka Ulice Silvia Klasová? „Jedná se o další velké téma, které Ulice v jarních dílech otevírá. Kristýna se dostane do situace, do které se může dostat každý z nás, pokud si prošel nebo prochází dlouhodobými stresy. I když si myslíme, že to zvládáme, dříve nebo později se ukáže, jak se to na naší psychice podepsalo.“

U Kristýny se jedná o panickou ataku, která přichází hodně nečekaně. Budeme sledovat, jak se s tím Kristýna vyrovnává, co to s člověkem dělá. V rámci kampaně budeme spolupracovat s odborníky, abychom upozornili na různá úskalí této nemoci.

Zdroje článku:
  • Tisková zpráva TV Nova,
  • autorský text