Filmové putování po krásách české vlasti: Krakonoš a lyžníci, Snowboarďáci a Jak vytrhnout velrybě stoličku

Filmové putování po krásách české vlasti: Krakonoš a lyžníci, Snowboarďáci a Jak vytrhnout velrybě stoličku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejoblíbenější horské scenérie nachází čeští filmaři už pár desetiletí v Krkonoších. Malebnou krajinu českých hor tak najdeme v celé řadě filmů, z nichž jsou některé už doslova prověřené časem. Stále se ale najde dost početná skupina diváků, kteří se k nim vrací.

Krakonoš a lyžníci

Krakonoš a lyžníci je rodinná komedie z roku 1980 režisérky Věry Plívové-Šimkové. Odehrává se v Krkonoších na počátku 20. století, kdy do Krkonoš poprvé přicházejí lyže.

Bylo logické, že se filmaři vydali natáčet právě do Krkonoš. Zastihla je však velká zima a vlhko. Ani oblečení hercům nestačilo uschnout do dalšího dne. Dospělí se tak zahřívali čajem s rumem a děti se musely smířit jen s čajem.

Hlavní hrdinové Jeník a Matěj zde vypomáhají ve sklářských hutích. Jednoho dne se setkávají s pašerákem, který je ale v jejich očích tím pravým Krakonošem. Pohybuje se na zvláštních prkýnkách – lyžích, které jsou zde do té doby neznámým pojmem. Kluci mu pomáhají prchnout před zákonem a za odměnu jedny takové lyže dostávají. A lyže se proplétají celým příběhem. Jen na těch dřevěných to moc hercům a jejich dublérům nešlo, takže se přistoupilo k malému podvodu na diváka a moderní lyže byly oblepeny dřevěnou tapetou.

Mezi přítomnými herci vynikal v lyžování po svazích hor v Krakonošově stopě Miroslav Vladyka. Naopak Ondřej Havelka byl lyžováním nepolíbený, a tak měl dubléra.

Karel Heřmánek alias pašerák Krakonoš si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér.

Film se natáčel v Rokytnici nad Jizerou, zejména v její malebné části Rokytno. Odsud pochází záběry většiny lyžařských sjezdů a padání do sněhu i natáčení na hřebenech, stejně tak i některé chalupy. Dále se natáčelo v Pasekách nad Jizerou a ve vsi Roprachtice.

Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. 

Okolo Rokytnice nad Jizerou vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se turisté seznámí s historií lyžování na Rokytnicku a se starými legendami.

Snowboarďáci

Jako kdyby to bylo včera, co nás bavili dva rošťáci, kteří snili o tom, že budou nejlepšími snowboarďáky v celých Krkonoších. A ono už je to dvacet let. Z teenagerů Kotka a Mádla jsou dnes dospělí muži, kteří u filmu zůstali.

Komedie z roku 2004 v režii Karla Janáka je natočená z velké části ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Hlavními hrdiny jsou teenageři Rendy a Jáchym, kteří odjíždí na hory, aby se naučili jezdit na snowboardu. Věří, že si užijí skvělý týden na konci roku, a tajně doufají, že se díky své nové image konečně zamilují.

Vysněný pobyt se ale mění v peklo, když musí Jáchym vzít na chatu bratránka i svoji starší sestru Martu. Ta má na mladšího bratra i jeho kamaráda silnou alergii a kluci to mají se sympatií podobně.

Bratránek Milan se ukáže jako ten nejhorší správce chaty, navíc se naši hrdinové velice rychle zařadí mezi největší nemehla celého horského střediska. Když se zdá, že už to horší být nemůže, potkají trojici dívek, které jako by se zhmotnily z jejich tajných snů.

Lucka Vondráčková trénovala snowboarding na Svatém Petru, aby nemusela být ve filmu zastupována dublérkou.

Film byl natáčen na boudě Inka ve špindlerovském Svatém Petru, kde se odehrávaly klíčové scény filmu. Ta dnes již neexistuje, místo ní tam teď stojí nový bytový dům. To je trochu škoda.

Režisér se musel potýkat s tím, že byla velká zima a zamrzala kamera. Zima a špatná komunikace s produkcí mu komplikovala celé natáčení.

Scénu ze začátku snímku, kdy snowboardisté vyskakují z helikoptéry a odjíždějí pryč, natáčel bývalý profesionální snowboardista a zakladatel společnost DHC production, která se věnuje tvorbě videí a fotografií adrenalinových sportů, David Horvát. Točilo se v Nízkých Tatrách na Chopoku.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Mimořádně úspěšná rodinná komedie Marie Poledňákové, natočená v roce 1977, stojí i poněkolikáté za zhlednutí nejen díky zajímavé zápletce a vtipným dialogům, ale především pro skvělý herecký výkon neodolatelného Tomáše Holého.
Nadmíru čilý a podnikavý školák Vašek žije sám s maminkou (Jana Preissová), ale ta se po večerech věnuje hlavně baletu.

Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!,

stěžuje si Vašek, a tak se mamince snaží nějakého nového manžela (a sobě tatínka) najít. Na rekreaci při tom narazí na sympatického Luboše (František Němec), který by mohl být ten pravý.

Snímek se natáčel především v Rokytnici nad Jizerou, ve Špindlerově Mlýně v údolí Svatý Petr. Horská chata Sněhurka je na adrese Špindlerův Mlýn – Svatý Petr čp. 56. V 90. letech prošla rekonstrukcí a je jen těžko k poznání. Dnes nese jméno hotel Olympie. Budova horské služby, kde pracuje Vaškův otec, byla ve své době skutečnou stanicí horské služby. Dnes zde najdeme chatu DIAS, ve které je možné se ubytovat a která se hrdě hlásí k filmovému odkazu.

Zdroje článku: