Kulový blesk: Z čeho filmaři vyrobili falešné airbagy a proč Werich odmítl roli

Kulový blesk: Z čeho filmaři vyrobili falešné airbagy a proč Werich odmítl roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo jiný by se měl pustit do řízení obrovské stěhovací akce, než dr. Radosta. Ještě ani nezačal a jeho plán mu nevychází ani při zkouškách nanečisto – stále se objevují překážky. Nejdříve musí přeložit svatbu Fliegera a Opatrné, vypořádat se s opilým psychologem Knotkem a také vymluvit rozhodnutí paní Jechové.

Ta se rozmyslela, že se nikam stěhovat nebude, a v neposlední řadě i se smrtí pana Bílka. Komedie si získala diváky díky svým hláškám a citacím, které jsou dnes zcela běžným hovorovým spojením.

Původní obsazení role psychologa byla jiná

Hlavní roli psychologa ztvárňuje Josef Abrahám. Ovšem původně byla role nabídnuta kolegovi Ladislava Smoljaka, a to Miloni Čepelkovi. Jenomže jeho filmová práce moc nebavila, a tak nabídku odmítl.

Čtěte také: Drahé tety a já: Nataša Gollová a Eva Svobodová spolu celé natáčení nemluvily, důvod vás pobaví

Jan Werich se role vzdal

Také roli pana Bílka měl původně hrát Jan Werich. Ten ale nabídku musel odmítnout, jeho zdravotní stav nebyl příznivý. Proto byl osloven Karel Kalaš, který roli přijal. I on byl během natáčení velmi nemocný, svou roli bral jako poslední rozloučení se životem. Nakonec se ale uzdravil a ze světa odešel až v roce 2001.

Čtěte také: Jiří Bartoška po čtyřech letech v hlavní roli. A to přísahal, že před kameru znovu nestoupne

Střípky z natáčení

Všimněte si úvodní scény, kdy Dr. Ječný, kterého ve filmu hraje Zdeněk Svěrák, uvádí své telefonní číslo, které je 280336. Právě toto číslo je datum jeho narození – 28.03.1936. Ve snímku si zahráli také Rudolf Vodrážka a Karolína Slunéčková, kteří ztvárnili rozvedený pár. Ve skutečnosti spolu ale tvořili zamilovanou dvojici. Tvůrci filmu si skvěle poradili s airbagy ve staré škodovce. Filmaři nikdy skutečné airbagy neviděli, improvizovali pomocí selského rozumu – nafouknuté pytle dokonale skutečné airbagy nahradily.

Čtěte také: Rošťáci z filmu Páni kluci pověsili herectví na hřebík. Bývalé dětské hvězdy se raději vrhli na podnikání