Každý zvuk může znamenat smrt: „Tiché místo“ je jedinečným hororem pro fanoušky mimozemšťanů

Každý zvuk může znamenat smrt: „Tiché místo“ je jedinečným hororem pro fanoušky mimozemšťanů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý v kině určitě hned pochopil atmosféru díla a začal jíst svůj popcorn nelidsky tiše. A to z dobrého důvodu, jak už říká plakát: „Pokud vás uslyší, budou vás pronásledovat“. „Tiché místo“ má nejen chytrý koncept, který je implementován velmi efektivně, má ale i napínavý emotivní příběh.

Efektivní děj

Do filmu vstoupíme během dne 89 po prvním dni útoku. Rodina Abbottových shání zásoby v opuštěném malém městečku ve státě New York. Otec Lee (John Krasinski), matka Evelyn (Emily Bluntová) a tři děti Regan (Millicent Simmondsová), Marcus (Noah Jupe) a Beau (Cade Woodward) se plížili po špičkách mezi regály obchodu a ke komunikaci používají pouze znakovou řeč. Dělají to proto, že jakýkoli hlasitý zvuk může znamenat smrt: bleskově rychlé, slepé příšery s extrémně citlivými ušima a ostrými zuby převzaly kontrolu nad naší zemí. Abbottovi si zařídili bunkr na svém statku uprostřed polí, kde vedou tichý život v neustálém napětí. Když Evelyn otěhotní, čelí rodina téměř neřešitelné výzvě… jak porodit dítě potichu?

Zdroj: Autor: Debby Wong / Shutterstock

Režisér John Krasinski nám přiblíží celou situaci ve zhruba desetiminutovém prologu. Při tom nám ale neukáže, co přesně se stalo, nebo jak příšery zlikvidovaly lidstvo, jen nám během monologu z offu ukazuje, jak rodina komunikuje v opuštěném obchodě beze slov a bez zvuků, než se stejně tiše vracejí domů idylickými, ale děsivě prázdnými ulicemi. Pocit nebezpečí je velmi výrazný, což je jednak způsobeno tím, že v první polovině filmu nestvůry vůbec neuvidíme (stejně jako u „Čelistí“ Stevena Spielberga), ale také tím, že po malinkatém omylu končí život jednoho z protagonistů.

Nejen horor, ale i emoce

Navzdory neustálému stavu nouze mají Abbottovi také zcela normální konflikty, jen je nemohou vyřešit úplně normálním způsobem. Když se vzbouří neslyšící Regan (kterou hraje i ve skutečném životě hluchá herečka Millicent Simmondsová), vyvolá životu nebezpečnou situaci – to ukazuje, že smrt je v tomto postapokalyptickém světě velmi blízko. Stejnak nás chytnou u srdce John Krasinski a Emily Bluntová, kteří jsou manželé i v reálném životě. Přesto, že se situace jeví beznadějná, zkouší své děti dobře vychovat, zkouší jim dopřát aspoň chvilkami něco jako normální život.

Především poslední třetina filmu je pak plná akce, nečekaných zvratů a napínavých momentů, hlavně protože konečně zahlédneme kompletní vzhled mimozemských monster. Znalci filmového vesmíru určitě poznají, že se jedná o netvora, jenž byl inspirovaný různými klasickými příšerami ze starších filmů. Fascinující je, že celý snímek vychází takřka bez dialogů. Veškeré emoce jsou předány výhradně mimikou, jediná slova zahlédneme jako titulek pod znakovou řečí. Už jen proto je tento film jedinečnou záležitostí.

Především poslední třetina filmu je pak plná akce, nečekaných zvratů a napínavých momentů, hlavně protože konečně zahlédneme kompletní vzhled mimozemských monster.

Film dostal již jedno pokračování a druhé pokračování čeká na zveřejnění. Režisér John Krasinski tuto story evidentně miluje, a po pravdě: My také.

Zdroj: