Otázky pro Superlov a Na lovu putují k editorovi, který dohlíží i na jejich zábavnost

Otázky pro Superlov a Na lovu putují k editorovi, který dohlíží i na jejich zábavnost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden by řekl, že vymyslet a položit otázku v soutěžích Na lovu a Superlov nemůže být zase tak těžké. Než se ale taková otázka dostane k soutěžícím a lovcům, vede její dlouhá cesta přes korektory až k editoru Tomáši Hlouškovi a od něj poté zpátky ke korektorům. Musí být nejen správná, ale i zábavná.

Editor otázek ověřuje správnost, obtížnost i zábavnost

Otázky pro vědomostní soutěže Na lovu a Superlov připravuje dramaturgyně otázek Monika Malíšková s týmem přibližně 16 autorů a několika korektorů, kteří dohlížejí na jejich správnost. Co se ale s otázkami děje dál? Putují snad rovnou k soutěžícím a lovcům? Kdepak, napřed musejí projít pod rukama zkušeného editora Tomáše Hlouška. Ten byl původně také dramaturgem otázek, jenž se účastnil každého natáčecího dne a dohlížel na regulérnost hry.

„Pak jsem se stal editorem otázek,“ vysvětlil v rozhovoru. „Nyní víc pracuji z domu a nabírám otázky od tvůrců, ověřuji jejich správnost, zábavnost, obtížnost a další parametry. Pokud je vše v pořádku, otázky jdou ke korektorovi, který je ověří ještě jednou, ať nemáme v pořadu chyby.“

Jak je vidět, tvůrci si dávají po všech stránkách záležet na tom, aby divákům nabídli kvalitní pořad se zapeklitými otázkami, u kterých by mohli občas tápat i takoví mistři, jako jsou naši lovci. Napínavé souboje do poslední vteřiny jsou ostatně jedním z důvodů, proč my Češi, velcí zastánci televizních soutěží a hospodských kvízů, pořady Na lovu a Superlov tolik milujeme.

Češi jsou národem kvízařů

„Mohu potvrdit, že jsme národ kvízařů. Asi je to tím, že jsme soutěživí a rádi si hrajeme. Je u nás vybudovaná tradice vědomostních soutěží, a to jak televizních, nebo i těch hospodských,“ uvedl Tomáš Hloušek, jenž s kolegy každoročně pořádá Mistrovství republiky v hospodských kvízech v Pardubicích. Snad právě díky téhle akci ho objevily producentky pořadů Veronika Mikysková a Lenka Rychtecká a nabídly mu spolupráci.

Zájem o hospodské kvízy ještě stoupl spolu s rostoucí popularitou Superlovu Na lovu. Lidé, kteří se oněm kvízům vášnivě věnují, navštěvují Na lovu často a rádi. Pro soutěž je to podle Tomáše Hlouška benefit, když si přijdou zahrát ostřílení kvízaři. Soutěží s nadšením, jsou už v lecčem vytrénovaní a občas se jim podaří vyhrát opravdu pěkné částky.

Někdy chodí na hospodské kvízy i naši lovci, zejména Kalkulátor a Pan Lišák. Všichni ale v rozhovorech zmiňují, že utvořili skvělou, přátelskou partu, v níž se navzájem trénují, dávají si záludné otázky a chodí společně právě i na ty kvízy. Postavit se jim, to si žádá pořádnou odvahu. Jaké by to ale bylo stanout po jejich boku coby další lovec?

„Na roli lovce bych si troufnul pouze v případě, že by oblasti otázek byly historie, zeměpis a sport,“ dodal pan Hloušek. „Teď ale vážně smekám před tím, jaké vědomosti mají naši lovci. A kdybych s pořadem nespolupracoval, tak bych se s lovci utkal hrozně rád.“

Zdroj článku:
  • Presskit Nova