Stíny v mlze: Pořádnou dávku trapnosti a pokrytectví nadělila ČT svým koncesionářům hned začátkem roku

Stíny v mlze: Pořádnou dávku trapnosti a pokrytectví nadělila ČT svým koncesionářům hned začátkem roku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nová série seriálu Stíny v mlze patří určitě mezi projekty, na které se platící diváci České televize těšili. Jenže místo ohlášené nové řady seriálu se diváci musí spokojit s reprízou první série.

Stíny v mlze nejsou ve svém žánru žádným geniálním počinem a rozhodně se mezi kriminálními seriály najdou lepší díla, a to jak z dílny českých tvůrců, tak i od těch zahraničních. Přesto si seriál vysloužil od diváků na ČSFD lehce nadprůměrné hodnocení.

Špalková, Vyorálek
Špalková, Vyorálek | Zdroj: Martin Popelář / © Česká televize

Pro diváky, kteří si chtějí hodinku ve večerních hodinách odpočinout u televize a nejsou zrovna fanoušky českých rodinných seriálů, jde o příjemný seriál, kde neteče krev z obrazovky, hlavní hrdinové nejsou z vesmíru a mají obyčejné lidské starosti.

Jenže nedávná tragédie na jedné z vysokých škol přivedla někoho v České televizi k myšlence, že jedna z epizod by mohla ve skupině pozůstalých vyvolat negativní emoce spojené se ztrátou blízkých.

Teď si zbývá položit otázku, kolik rodičů, kteří nedávno přišli o své děti, nebo mladí lidé, kteří ztratili přátele, čeká na průměrný televizní seriál a hroutí se při jeho sledování.

Nádech pokrytectví potom způsobí fakt, že nikomu nepřipadne nevhodné, že se v hlavních večerních zprávách na ČT (třeba 9. ledna) podrobně probírá analýza toho, co dělala policie a útočník v daný okamžik, kdy střílel do lidí a posléze do sebe. Krok za krokem je vysílaná policejní analýza toho nejsmutnějšího okamžiku za poslední roky.

A protože těch několik minut ve zpravodajství nebylo dost k necitlivému přístupu televizní stanice, kterou si platíme, znovu se problematika probírala pozdě večer v dalším pořadu.

Pokud by někdo na tragickou událost chtěl alespoň na chvíli zapomenout, nemá šanci. I další den večerní zprávy tuto událost nezapomněli připomenout.

To vše staví rozhodnutí České televize o odložení kriminálního seriálu, kde se jedna ze dvanácti epizod točí kolem fingované střelby ve škole, u které nikdo z diváků nepřišel o své dítě, o bratra nebo kamaráda, do jiného světla.

Na novou sérii si tak budeme muset počkat, než se odvysílá 12 epizod první série a do vysílání přijdou nové díly, které už nikomu z pozůstalých nebudou připomínat jejich největší životní tragédii a selhání systému, který nedokázal zaznamenat u studenta nákup zbraní na dluh za více než milion korun, tedy alespoň podle ČT.

Zdroj článku:
  • Autorský text