Jak žije hlavní „záporák“ ze Slunečné Filip Tomsa a proč je pro něj nejdůležitější divadlo?

Jak žije hlavní „záporák“ ze Slunečné Filip Tomsa a proč je pro něj nejdůležitější divadlo?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filip Tomsa hraje jednoho ze „záporáků“ seriálové Slunečné. Proč žije tak trochu s hlavou v oblacích a jak se mu hraje seriálový Roman?

Z kokpitu před kameru a naopak 

Filip Tomsa pochází z městyse Bezno u Mladé Boleslavi. Odmala byl umělecky zaměřené dítě, navštěvoval i tehdejší lidovou školu umění.

Hned po absolvování základní školy zamířil na konzervatoř. Hercem se ale stát nakonec nemusel, uvažoval i o tom, že půjde na gymnázium nebo na průmyslovou školu. Toužil se totiž stát pilotem a svou vášní pro létání je znám dodnes. Je držitelem pilotního průkazu na ultralehká letadla a ke svému koníčku pomalu vede i své potomky.

Profesionálním pilotem se Filip Tomsa nakonec nestal, neboť už na konzervatoři si ho „našly“ první role. A to i přesto, že dnes přiznává, že na rozdíl od mnoha spolužáků pro něj herectví nebylo vyloženě životním snem a nebyl do vidiny kariéry nijak zapálený. Měl podle vlastních slov spíše štěstí, že se mu podařilo se pracovně velmi dobře uplatnit.

Na počátku své kariéry hostoval v pražském Národním divadle a v Divadle Kolowrat. Zůstal do značné míry věrný i rodnému kraji, po škole byl v angažmá v mladoboleslavském Městském divadle. Aktuálně je členem Divadelní společnosti Háta a působí v pražském divadle U Valšů.

Diváci ho poprvé před televizními kamerami mohli zaznamenat v České televizi v inscenaci Adam a Eva 2001 z roku 2001. Od té doby se objevil filmech, jako byla pohádka O víle Arnoštce nebo drama Vůně vanilky. Účinkoval také v několika populárních seriálech, objevil se v Ordinaci v růžové zahradě nebo v Policii Modrava

Se srdcem u divadla 

„Svého“ Romana charakterizoval Filip jako klasického představitele zlaté mládeže a bezcharakterního floutka. Filip však také patří k hercům, kteří mají rádi záporné postavy. Prý se mu tak Roman Maxa hraje velmi dobře.

Romanovi navíc nepředpovídá, že by se v budoucnu měl polepšit. Z nesympatického „záporáka“ ze Slunečné se prý nejspíš dobrák nestane. Naopak by mu podle vlastních slov spíše přál, aby se své intriky naučil praktikovat o něco chytřejším způsobem.

Diváci mu jeho seriálového hrdinu nijak „sežrat“ nedávají, a ještě stále dokážou rozlišit, že zápornou postavu Filip pouze hraje.

Když se pak herce v jednom z rozhovorů ptali, čeho by se raději vzdal, zda natáčení nebo hraní v divadle, nechtěl odpověď přímo komentovat. Divadlo ale označil pro herce za základ.

O působení před kamerou také prohlásil, že ho chápe spíše jako určitý bonus. Mladý herec si totiž uvědomuje, jak je televizní sláva pomíjivá. Divadlo tak sice nechápe jako nejvýdělečnější část své práce, avšak jako určitou jistotu. Navíc přímá interakce s diváky je podle něj zcela nenahraditelná.

V soukromí se podle vlastních slov však dívá spíše na seriály. Chodit do divadla jako divák totiž bohužel nemá příliš čas. 

Zdroje: