Seriál Zlatá labuť: Skvost pod tíhou okupace

Seriál Zlatá labuť: Skvost pod tíhou okupace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Zlatá labuť otevírá dveře do konce třicátých let, kdy se koná slavnostní zahájení provozu nového obchodního domu. Zlatá labuť má být místem, které se vyrovná evropským standardům té doby. Před zraky diváků se tak začíná odehrávat příběh malých i velkých lidí té doby, kterým krom obyčejných starostí vstoupil do života také nacismus. Vítejte v novém obchodním domě Zlatá labuť! Píše se 15.3.1939…

Německá okupační vojska dosáhla úspěchu a tehdejší ČSR se stala minulostí. Přichází doba Protektorátu Čechy a Morava, kdy si nikdo nemůže být jistý ničím. Otevření velkolepého obchodního domu v Praze ale nic nebrání. První den je vždy nervózní, možná i díky tomu se podaří mladé slečně najít místo v oddělení módy. Přispěla tomu svou lží, ale třeba ji k tomu vedlo i něco jiného?

Bára Veselá 

Milá holka, které ale v očích hrají tak trochu ohníčky, je Bára. V Labuti se jí podaří všechny přesvědčit, že je někdo jiný, a podvodem tak získat místo prodavačky. Jejím úkolem je ale najít cesty k tomu, jak v obchodním domě krást. Marek Záhoř, který ji využívá, totiž nikdy nevynechá žádnou možnost, jak si přivydělat. A Bára mu pomáhá. Alespoň dokud se opravdu nezamiluje.

Kučerovi 

Rodinu, která Labuť vlastní, vede pevnou rukou otec Rudolf, zatímco na vše dohlíží klidná a silná matka Božena. Osud jim přinesl tři děti, na kterých je úkol dále majetek rozšířit a udržet si postavení. Rudolf skončil po dětské obrně na vozíku a celé roky se vlastně schovával pod maminčinou sukní. Nyní má možnost zpod ní pořádně vykouknout. Irena je prostředním dítětem, které si vždy muselo vydobýt své místo. Je odvážná, tvrdá a naprosto přesvědčená, že pro rodinnou firmu dokáže nejvíc. Má dva syny a manžela, se kterým si jsou stále vzdálenější.

V roli Boženy Kučerové můžeme vidět skvělou Danielu Kolářovou.
V roli Boženy Kučerové můžeme vidět skvělou Danielu Kolářovou. | Zdroj: TV Nova

Petr Kučera

Upevnit rodinné postavení nakonec musí nejmladší Petr. Kvůli fúzi s další velmi bohatou rodinou se má oženit s mladičkou Markétou Dittrichovou. Její rodina je velmi významná a pro rodinu Kučerových je výhodné se právě v této nelehké době spojit pevným svazkem s německou rodinou, která má blízko i do vyšších nacistických kruhů. Vše ale změní, když se Petr potká s Bárou a zamilují se do sebe.

Pokrok a slušnost

Třicátá a čtyřicátá léta patří k době, kdy lidé modernizovali své životy. Obzvlášť ve městech vás pokrok potkal na každém kroku. Ženy byly dámy a muži gentlemani, což je něco úžasného. Okamžitě se přenesete do světa, kdy muž ženě podržel dveře či pomohl do kabátu s milým úsměvem prostě proto, že se to tak sluší. Přesto tehdy byla velká propast mezi chudými a bohatými, ačkoli všechny ovládala láska či vypočítavost.

Pod křídly labutě

Zlatá labuť byla lákavým místem pro Němce, mnozí zaměstnanci by udělali cokoliv, aby jim přitížili. Setkáváme se tedy se situacemi, kdy Labuť musí být k nacistům přátelská, nebo naopak pomáhá odbojářům a emigrantům. Samotný příběh obchodního centra by rozhodně nebyl tak zajímavý bez doby, ve které se stal. Řadu osudů ovlivnil stále větší tlak okupace na lidi všech vrstev, čímž dodává seriálu na jedinečnosti.

I přes počáteční nedůvěru se stala Zlatá labuť dalším oblíbeným seriálem.
I přes počáteční nedůvěru se stala Zlatá labuť dalším oblíbeným seriálem. | Zdroj: TV Nova

Konfekce jako zázrak

Oddělení oděvů je v Labuti jedno z nejvýznamnějších. Počátek masově vyráběného oblečení v předem určených velikostech přineslo velkou revoluci v módě té doby. Oděvy sice nebyly tolik kvalitní jako ty šité na míru, ale za to byly mnohem dostupnější pro širší okruh lidí. Pro ženy tak tehdy přišla doba, kdy objevily lásku k nakupování. Otevření Labutě chvíli před 2. světovou válkou bylo odvážné a smělé. My tak můžeme prostřednictvím seriálu Zlatá labuť sledovat, jak nesnadné tehdy bylo uspět, dosáhnout štěstí a mnohokrát i jen přežít.

Zlatá vs. Bílá

Příběh je zasazen do obchodního domu, který známe jako OD Bílá labuť, jenž byl ve skutečnosti otevřen 19.3.1939, tedy o 4 dny později než seriálová Zlatá labuť. Funkcionalistický obchodní dům vznikl jako moderní středisko obchodu, které se může rovnat svým evropským kolegům. Byl to také jediný dům, který byl schopen svým zákaznicím modely představit na přehlídce a oděvy upravovat přesně podle přání na míru.

Zlatá labuť jistě stojí za zhlédnutí, jelikož poznáte nádhernou architekturu, dobré mravy, krásné šaty i šperky a špičkově vybavené lahůdkářství, nad kterým se vám i dnes budou sbíhat sliny. Také nahlédnete do mocenského zákulisí bohatých a vlivných lidí, kteří tehdy měli možnost něco změnit.

Zdroj článku:
  • Autorský text