Seriál Případy 1. oddělení i s předposlední epizodou trhal rekordy ve sledovanosti

Seriál Případy 1. oddělení i s předposlední epizodou trhal rekordy ve sledovanosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je málokterý seriál se může pochlubit tak vyrovnanou sledovaností, jako má právě tato krimi série z dílny režisérů Dana Wlodarczyka, Michala Blaška a Petera Bejbaka. Premiérový díl si nenechalo ujít 1,6 milionu diváků a na ČSFD má seriál celkově hodnocení 88 % (podobně na tom byl seriál Devadesátky).

Hrdinové seriálu nám o šest let zestárli, přišly nové tváře. A především se seriál snaží ukázat, jak se za ty roky změnila práce kriminalistů. Mladým posilám týmu moderní technologie vyhovují, ti starší mají pocit, že místo honění zločinců musí budovat vztahy s veřejností a vypisovat tabulky. Manažerský titul MBA je ceněný více než roky praxe. A kdo chce ze zkušených kriminalistů držet krok s ostatními, musí se novým trendům podřídit.

Už nestačí chytit zločince, aby člověk dostal pochvalu za dobře odvedenou práci. Do práce patří porady přes Skype, elektronické knihy jízd, elektronická pošta, grafy, spolupráce s novináři, kteří utváří obraz policie pro veřejnost. Není divu, že staří „vlci“ nelibě nesou mladé vyšetřovatele, kteří si s novými praktikami hravě poradí a jsou jako ryby ve vodě. A mají samozřejmě mnohem větší šanci, že budou povýšeni.

záběr ze seriálu, zdroj: Zuzana Páchová /© Česká televize

A jaký příběh zaujal diváky naposled?

O slovo se opět přihlásila cizojazyčná mafie, která si v pražských ulicích vyřizovala své účty. Mafie nezmizela, jen se na čas stáhla a nabrala na síle. Kdo nehraje podle jejich pravidel, musí z kola ven.

Inspirací příběhu s názvem Loterie byl skutečný příběh, který se stal v Praze v roce 2007 a scenáristé Jan Malina a Josef Mareš šli hodně do hloubky.

Záběr ze seriálu, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

27. listopadu večer nakoupil Michal B. ve večerce a vrátil se ke svému vozu. Tam schytal čtyři výstřely a zemřel. Podle luxusního vozu Bentley nebylo pátrání po identitě řidiče nijak složité. Zastřeleným byl řidič společnosti Sazka, který řídil jeden z vozů generálního ředitele společnosti Aleše Hušáka. Byla vražda výstraha nebo měl s prostřelenou hlavou skončit sám šéf společnost?

Ani na chvíli policisté nezapochybovali, že šlo o práci profesionála, který se zbavil zbraně a zanechal minimum stop. Nakonec opravdu vyplynulo na povrch, že zemřel nevinný člověk, který byl jen v nesprávnou dobu na špatném místě. Byl dopaden i vrah, válečný veterán z Kavkazu a Afganistánu. Ten se nakonec zapletl do mafiánské války mezi Čečenci a Arménci.

Jenže tím teprve kauza začíná. A jako správný mafiánský příběh ukazuje divákům, jak zapeklitá a často marná je práce policistů, pokud vůči nim stojí silný a nebezpečný soupeř.

Poslední epizoda s názvem Trik je ve vysílání 28. 11. na ČT1 v 20.15. A tím se s partou kriminalistů pod vedením vždy skvělého Ondřeje Vetchého v roli Tomáše Kozáka rozloučíme.

Zdroje článku: