S pohádkami se v čase vánočním opět roztrhne pytel a každý si najde tu svou oblíbenou

S pohádkami se v čase vánočním opět roztrhne pytel a každý si najde tu svou oblíbenou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kromě stálic, jako jsou pohádky Tři oříšky pro Popelku, Šíleně smutná princezna, Pyšná princezna nebo Princezna se zlatou hvězdou, nabízí komerční i veřejnoprávní vysílání řadu dalších, neméně zábavných pohádek, které přinesou do domácností sváteční náladu i navzdory tomu, že počasí nemusí být úplně vánoční.

Čertova nevěsta (22. a 24. 12)

V režii Zdeňka Trošky se zrodila pohádka o královně, která prosila svatou Kryšpínu o miminko, jenže byla moc netrpělivá, a tak se nakonec s prosbou obrátila na čerta, který žil v nedalekém rozpadlém mlýně. A konečně se jí narodila vytoužená dcera.

Holka rostla jako z vody po boku Štěpána, syna královniny komorné. A jak už to u mladých lidí chodí, trávili spolu tolik času, že se do sebe zamilovali. Jenže princezna Štěpánka netušila, že se matka upsala čertu a v 18 letech se musí provdat za Lucipera.

Královna však měla v plánu uspořádat velkolepý ples a na něm dceru zasnoubit s princem z ciziny, aby unikla neradostnému osudu, který ji čekal. Na ples dorazil i Luciper, ale Štěpánka mu dala košem. To pána pekla naštvalo a začaroval Štěpánku v přízrak, který každou noc bloudil po terasách zámku.

A právě to je příležitost pro kamaráda z dětství. Štěpán se rozhodne princeznu vysvobodit a pustí se do boje proti peklu. Zdárně splní tři úkoly, vyzraje na pána pekel a pohádkovému životu s dívkou svých snů už mu nestojí nic v cestě.

Natáčení snímku probíhalo po dobu 39 dnů, a to na zámku Ploskovice, zámku Buchlovice, na zřícenině hradu Choustník či nedaleko Týnu nad Vltavou. První klapka padla 25. července v lokalitě Židova strouha u Bechyně.

Jak se budí princezny (24. a 25. 12.)

Něžná, jako růžové poupátko, vysloužila si dcera Dalimila a Elišky jméno Růženka. S jejím příchodem na svět to byla v Růžovém království sláva převeliká. Všichni se radovali, až na zahořklou Melánii, která obývala rozpadlou věž a záviděla královně její štěstí. To ona, starší ze sester, měla být po právu královnou a dnes slavit! Jenže lásce neporučíš a když se Dalimil zakoukal do Elišky, bylo o královně rozhodnuto.

Závistivá Melánie tak přivolala na Růženku kletbu. V den sedmnáctých narozenin se měla Růženka píchnout do prstu a s celým královstvím navěky usnout.

Fotogalerie

Rodiče si dceru střežili jako oko v hlavě, aby ji ochránili a když se blížily prokleté narozeniny, Růženka se měla provdat a zbavit se prokletí. Jenže ani v pohádkách plány někdy nevyjdou. Vybraný princ Jiří z Půlnočního království se princezně nelíbil. To mladší bratr Jaroslav si získal srdce křehké a něžné princezny, přestože Jiří se prezentoval jako udatný bojovník, odvážný a silný. Princezna brzy odhalila, jak to s jeho hrdinstvím je, a o to více si zamilovala mladšího a skromného Jaroslava. A byl to právě on, kdo se po naplnění kletby vydal navzdory zákazu rodičů do zakletého království, aby svou milou vysvobodil.

Natáčelo se na hradech Pernštejn, Roštejn, Orlík nad Humpolcem a na Křivoklátě. Filmovalo se i na zámku Konopiště a v Telči.

Marie Horáková, představitelka Růženky, byla nadabována Naďou Konvalinkovou

Na natáčení rozhodně nezapomněl Jan Hrušínský, který si zlomil stehenní kost, když se snažil vlézt po římse do pokoje své princezny, která byla ubytovaná hned v sousedním pokoji. Římsa se utrhla, on proletěl skleněnou tabulí okénka od restaurace, která byla přidružená k hotelu, a spadl na výčep mezi stoly.

Když se mladý herec vrátil po ošetření na natáčení, vtipálek Jiří Sovák jeho situaci komentoval slovy:

My jsme taky chlastali a padali, ale nikdy ne tak z vysoka...

 Největší dar (24.12.)

V dávných dobách ovládali naši zemi pohanští bohové a bohyně. Nejen na Valašsku dobře známý bůh Radegast, ale plno jiných – dobrých i zlých, laskavých i hašteřivých, veselých i vážných. A právě to jsou hrdinové pohádky Největší dar.

Nejsou však jediní a pohádkový příběh nahlíží do životů obyčejných vesničanů jedné valašské vísky. Když se bohové začnou lidem plést do života, trochu se jim poklidný život zkomplikuje.

Zvítězí Morena, bohyně zimy, která na zemi přinese věčný led a mráz, nebo ji přemůžou bohyně jara, léta a podzimu? Dozví se nejvyšší bůh Svarožic o Morenině řádění včas a vrátí koloběh čtyř ročních období do rovnováhy?

A protože je to pohádka, nakonec se bohové spojí a podaří se jim řádění Moreny zastavit. Budou k tomu však potřebovat něco daleko silnějšího než svá kouzla. Pomůže jim jedna prostá valašská dívka, která má ten největší dar, na nějž ani Moreniny čáry nestačí! 

Fotogalerie

Natáčelo se v lokacích u Rožnova pod Radhoštěm, v Moravském krasu a u lomu Bohdaneč u Zruče. 

Do problémů se dostali filmaři kvůli koronavirové krizi, kvůli které nebyl dostatek financí na dokončení. Aby mohl být snímek dokončen, obrátila se režisérka Daria Hrubá i s dalšími tvůrci na veřejnost. Pomocí webové služby HitHit se snažili vybrat půl milionu korun. Nakonec se vybralo 519 800 Kč. Podpora tak pomohla na pokrytí přípravy pro distribuci a důležité dokončovací práce, jako je barvení, zvuk nebo trikové sekvence. 

Pohádky jsou ve vánočním vysílání TV Nova.

Zdroje článku: