Redakční výběr filmů z nabídky TV Nova na tento týden

Redakční výběr filmů z nabídky TV Nova na tento týden
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do prostředí aristokracie nás zavede film o králově Viktorii, která vyvolala svým chováním vlnu nevole. Lehké to nebude mít ani mladá vietnamská policistka v kriminálním příběhu, který se bude točit kolem smrti mladé dívky. Nakonec jsme přidali oddechovku s Gal Gadot, která bude zachraňovat svět.

Viktorie a Abdul – středa 9. 8. 2023, Nova Cinema 18.00

Koprodukční film britských a amerických tvůrců Viktorie a Abdul vychází ze skutečného příběhu zvláštního přátelství, které vzniklo během posledních let pozoruhodné vlády královny Viktorie (Judi Dench). Když mladý sluha Abdul Karim (Ali Fazal) přijíždí z daleké Indie, aby pomohl při oslavách výročí královniny korunovace, nečeká, že si získá náklonnost samotné královny.

Navzdory okolnostem a rozdílnému společenskému postavení se mezi postarší královnou a jejím sluhou rodí nečekané, ale věrné přátelství, které je trnem v oku všem u dvora. Patolízalové žárlí, rádci se pohoršují, blízcí za chováním mladého sluhy vidí vypočítavost.

Nikdo také nestojí o to, aby se královna nechala ovlivnit prostým člověkem, navíc cizincem s moderním myšlením. Královna to však vidí jinak a pomalu si vzpomíná na život, kdy se nemusela neustále chovat podle protokolu. Její tajný rádce ji nechává nahlédnout do svého světa, který se tak moc liší od svazujícího prostředí královského dvora. Situace u dvora se vyhrotí až po vyhrůžky poradců, kteří hovoří o tom, že královnu prohlásí za šílenou. Nebyla by totiž v rodině první. Stalo se to už jejímu dědovi.

Miss Hanoi – pátek 11. 8. 2023, Nova 22:15

Davit Novotný není v roli kriminalisty poprvé. Tentokrát jako kapitán Kříž přijíždí do Varnsdorfu, aby vyšetřil vraždu mladé dívky z vietnamské komunity. To není úplně snadný úkol, protože uzavřenost Vietnamců, kteří u nás žijí, je pověstná. Vše si chtějí vyřešit sami a po svém. Navíc velká část lidí, které potkává, neumí, anebo se tváří, že neumí, česky.

Na pomoc tak kapitánovi přichází mladá policistka (Ha Thanh Špetlíková), která sice pochází z vietnamské komunity, ale rozhodla se z tradic své domoviny osvobodit a žít moderně. Navíc by ráda svou pozicí u policie Vietnamcům pomáhala.

Už od začátku je jasné, že se někdo snaží zamaskovat skutečný motiv brutálního zločinu. Nesourodá dvojice kriminalistů tak musí rozplétat spletité vztahy ve vietnamské komunitě, kde jsou všichni obrněni hradbou mlčení. Trochu sarkastický vyšetřovatel se musí naučit naslouchat své mladší kolegyni, aby pochopil rozdílný životní styl, na který na každém kroku naráží. Teprve potom má šanci ve vyšetřování uspět.

Kráska Ha Thanh Špetlíková, 34 let, která se narodila ve Vietnamu, si zahrála i oblíbenou sestřičku v Ordinaci v růžové zahradě. Kromě herectví podniká v pohostinství a s manželem vlastní dvě pražské kavárny.

Wonder Woman – sobota 12. 8. 2023, Nova 20:20

Ještě než se stala Wonder Woman, podstoupila princezna Amazonek Diana trénink, který z ní udělal neporazitelnou bojovnici. Vyrůstala v chráněném ostrovním ráji, a to až do doby, kdy na jejich pobřeží havaroval americký pilot a vyprávěl jim o masivním konfliktu zuřícím v okolním světě. Diana opouští bezpečí domova s přesvědčením, že dokáže hrozbu zastavit. Diana bojuje po boku mužů ve válce, která má ukončit všechny konflikty, a objevuje plný potenciál svých schopností a svůj skutečný úděl.

Izraelská miss Gal Gadot je jako ikonická superhrdinská Amazonka naprosto úžasná. Kombinuje v sobě sílu, nevinnost i odzbrojující úsměv. Kritici jí občas vyčítají, že neumí hrát, ale to není úplně pravda – je vidět, že do role dává opravdu všechno.

Dějově jde o takový mix řecké mytologie s válkou a s národním hrdinstvím. V příběhu jsou emoce, humor a efektní zpomalené záběry. Velký příběh si vyžádal i delší stopáž, ale 141 minut v pohodlí domova uteče jako voda.

Zdroje článku: