Princ a Večernice (1978): Princezny při natáčení zapadly do bahna

Princ a Večernice (1978): Princezny při natáčení zapadly do bahna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Klasická pohádka Princ a Večernice loni oslavila 40. výročí a pořád se těší divácké oblibě. Režisér Václav Vorlíček při jejím natáčení nepoužíval žádné triky a snažil se mít všechny záběry co nejvíce autentické. Třeba rybník byl proto nefalšovaný rybník a princezny do něj opravdu spadly.

Zmíněnou scénu si nechal režisér úplně na závěr. Princeznovské kostýmy byly drahé a mladé herečky si po celou dobu natáčení musely dávat dobrý pozor, aby je nezničily. Pád do rybníka měl nakonec horší následky, než kdo mohl předvídat - princezny se zabořily do bahnitého dna a nádherné šaty to nepěkně odnesly. Nepříjemný zápach bahna se pak za herečkami ještě dlouho nesl. Režisérovi se naštěstí podařilo scénu natočit dobře hned napoprvé, a tak nemusela být opakována. 

Zatímco pro hlavní roli Večernice si režisér bez rozmýšlení vybral Libuši Šafránkovou, jejího partnera prince Velena hledal déle. Měl představu, že by ho měla hrát nějaká neokoukaná tvář. Nakonec se mu zalíbil herec Juraj Ďurdiak, jehož slovenský původ ničemu nevadil: ve filmu ho předaboval Petr Svojtka.