Petr Brukner po stopách Járy Cimrmana v Jihočeském kraji

Petr Brukner po stopách Járy Cimrmana v Jihočeském kraji
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přesto, že je Jára Cimrman postavou smyšlenou, díky nejednomu nadšenci a dobrovolníkovi lze sledovat jeho cesty po koutech České republiky. A tak jsou po něm pojmenovány různé budovy, rozhledny, školy či ulice. Už 3. díl ze série Po stopách Járy Cimrmana nás zavedl nejenom do oblasti České Kanady. V tomto díle jsme navštívili také Písek či České Budějovice.

Petr Brukner s ním tráví již několik desítek let

Je označován za největšího Čecha všech dob. Fiktivní postava z pera umělců Svěráka a Šebánka se narodila v roce 1869. O 31 let později se Jára Cimrman dostává do nepříjemné situace, kdy je vyhozen z vlaku. K tomu dochází právě v Jihočeském kraji. V kraji, kde se narodil Petr Brukner. Herec, který zná Járu Cimrmana skoro jako své boty. Oblíbený filmový i divadelní herec je na tuto postavu opravdovým expertem. Aby také ne, když v Divadle Járy Cimrmana odehrál více než šest tisíc představení. A to i přesto, že se do Divadla Járy Cimrmana dostal nejdříve jako kulisák. Osud ale tomu chtěl jinak. A tak se za krátký čas stal i součástí hereckého sboru, kterému je věrný již více než pět desetiletí.

Brukner má vztah k Jihočeskému kraji, stejně jako Cimrman

Petr Brukner pochází z jihočeského Písku. Vybrat jej jako průvodce třetího dílu pořadu Po stopách Járy Cimrmana tak byl logický krok. Vždyť do Českých Budějovic i dalších míst tohoto kraje je to z tohoto města co by kamenem dohodil. Sám Cimrman neměl k Písku prakticky žádné výhrady. České Budějovice se mu ale příliš nezamlouvaly.

Pořadem Stopy Járy Cimrmana provází Miroslav Táborský.
Pořadem Stopy Járy Cimrmana provází Miroslav Táborský. | Zdroj: Mikuláš Křepelka / © Česká televize

Milé připomenutí si Cimrmanových příběhů

Brukner s Cimrmanem tvoří nerozlučnou dvojici více než půl století. A tak se Brukner nebojí pyšně prohlašovat, že o něm ví prakticky všechno. A co neví, to by se díky intenzivní spolupráci v divadle nebál vymyslet. Má ale pocit, že nic nového již vzniknout nemůže. Přesto je ale vždy oslněn znalostmi diváků a sympatizantů Járy Cimrmana. Ty jej při setkáváních často zásobují známými větami a pasážemi z populárních her. Brukner miluje místa spjatá s touto vymyšlenou postavou, a to především ta, která jsou v oblasti Jihočeského kraje. Sám nejednou navštívil pamětní desku uprostřed hlubokých lesů Kaprouna. Zastávka Kaproun se těší obrovské oblibě. A to i díky soše Járy Cimrmana, jeho zdejšímu památníku i ohništi.

Brukner není příliš okouzlen prací ochotnických divadelníků

Járovi Cimrmanovi věnoval několik desítek let svého života. A tak byl dříve zvědav také na zpracování divadelních her ochotnickými spolky. Jak ale sám přiznal, není to zrovna šálek jeho kávy. Ochotníci většinou velmi přehrávají. O příjemném divadelním zážitku tak podle něj nemůže být řeč. Brukner tak zůstává Járovi Cimrmanovi věrný pouze v divadle, ve kterém sám působí.

Zdroje článku: