Vydejte se v cestopisném seriálu po stopách Járy Cimrmana

Vydejte se v cestopisném seriálu po stopách Járy Cimrmana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ač se dosud nepodařilo najít nezvratný důkaz o existenci všeuměla Járy Cimrmana,  patří i tak mezi nejoblíbenější české velikány. Nový cestopisný seriál České televize se vydává po jeho stopách.

Z postavy fiktivního velikána Járy Cimrmana se za více než půlstoletí, a to konkrétně od památného dne 16. září 1966, kdy byl poprvé zmíněn v humoristickém pořadu Nealkoholická vinárna u pavouka, stal skutečný kult. Desítky nadšenců se věnují vytváření a uchovávání jeho odkazu. Vzniká tak velké množství míst buď nesoucích přímo jméno tohoto velikána, nebo na jeho osobu alespoň nějakým způsobem odkazujících.

A právě toho se rozhodl využít režisér Patrik Ulrich ve svém unikátním projektu. Během šesti dílů nás moderátor a průvodce Miroslav Táborský na různých dopravních prostředcích, od mopedu přes koňské spřežení až po letadlo, zavede do oblasti Pojizeří, představí nám rozhledny a sochy nesoucí Cimmrmanovo jméno, navštívíme muzea a památníky věnované mistrovu odkazu, podíváme se do jižních Čech a zavítáme dokonce až na Moravu, aby nakonec celá pouť byla zakončena návratem do Prahy.

„Nejsou to místa, která si vymysleli cimrmanologové nebo někdo z divadla, ale vytvořili je lidé inspirovaní divadlem a Cimrmanem samotným,“ říká o projektu Miroslav Táborský. Ten je fanouškem Cimrmanova díla již od dorosteneckého věku, kdy nahrávky jednotlivých her poslouchal na magnetofonové pásce. Před dvanácti lety se z fanouška stal hercem Žižkovského divadla Járy Cimrmana, když debutoval v roli vypravěče Krátkozrakého ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Kromě Miroslava Táborského se můžeme těšit také na další osobnosti divadla, jako jsou Zdeněk Svěrák, Petr Brukner, Miloň Čepelka nebo Jan Hraběta. Nejmladší generaci reprezentuje známý filmový herec a režisér Vojtěch Kotek, syn bohužel již zesnulého cimrmanovského kulisáka a herce drobných mlčenlivých rolí Václava Kotka.

Druhý díl seriálu nese název Rozhledny a sochy. Průvodce Miroslav Táborský se tentokrát za cimrmanovským odkazem vydává s Janem Hrabětou, Miloněm Čepelkou nebo Petrem Reidingerem. Navštíví Liptákov, Nouzov u Semil, Březovou nad Svitavou nebo Uherský či Havlíčkův Brod. Rozhlédnou se z Cimrmanovy nejnižší rozhledny nebo navštíví sousoší Járy Cimrmana, Růženky a inspektora Trachty, kterou v roce 2020 vytvořil sochař Radomír Dvořák.

sousoší Járy Cimrmana, Růženky a inspektora Trachty
sousoší Járy Cimrmana, Růženky a inspektora Trachty | Zdroj: Radek Miča / © Česká televize

Cestopisný seriál Stopy Járy Cimrmana je poctou nejen osobě Járy Cimrmana, fiktivního génia a všeuměla, jehož Miroslav Táborský definuje slovy: "Myslím, že Jára Cimrman není definovatelný. To je takový génius, že ho do jedné definice nedostanete,", ale také vzdává hold české lidové tvořivosti na poli humoru.

V neposlední řadě pak může být vhodnou inspirací pro všechny amatérské cimrmanology a fanoušky tohoto velikána na výlety po naší české krajině, kterou Jára da Cimrman tolik miloval a v níž zanechal tolik nesmazatelných otisků.

Zdroje článku: