Pan profesor ukazuje vážná témata, o kterých se nemluví

Pan profesor ukazuje vážná témata, o kterých se nemluví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není divu, že se na Nově rozbíhá už druhá řada oblíbeného seriálu Pan profesor, která vtipnou a lehkou formou poukazuje na vážná témata, o kterých se nemluví a která si pozornost určitě zaslouží. Prostředníkem mezi problémem a vyřešením problému je vždy nebo většinou Vojta Dyk, který své studenty ve šlamastyce nenechá. 

Studenti mají plnou hlavu problémů, ale nikdo je moc neposlouchá 

Že za zhoršeným prospěchem může být něco více než jen pouhé lajdáctví, o tom ví profesor Marek Vlček své. O svých studentech má jako jeden z mála v učitelském sboru velmi dobrý přehled. A tak pro něj není nijak těžké všimnout si, že se jeho studentka náhle ztrácí před očima, protože propadla anorexii nebo že třídní grázl a výtržník si jen vylévá zlost kvůli nezájmu svých rodičů. Vlček odhalí mnohé, a když na něco nepřijde sám, určitě se to k němu donese prostřednictvím jeho studentů.

Ti totiž mají k Markovi Vlčkovi obrovskou důvěru. Tu si od nich vysloužil tvrdou dřinou v podobně nepřetržité pozornosti a zájmu o jejich blaho. Marek Vlček problémy, ať se mu mohou jevit sebevíc malicherné, nebagatelizuje, nezesměšňuje, naopak je vystaví plné záři reflektorů pozornosti. Kolikrát si sám Vlček připadá bezradný, především tehdy, když některé věci nevycházejí podle jeho představ a on se bojí, že své studenty zklame. 

Marek Vlček (Vojtěch Dyk) svým studentům naslouchá, Zdroj: TV Nova

Marek Vlček své studenty neučí, nýbrž s nimi vede diskuzi. Nejspíš milionkrát při svém chování překročil hranici vztahu mezi studentem a učitelem, ale ani jednou se mu to nevymstilo. Tedy ano, ale tento vítr fouká spíše z ředitelny. Za ředitelským stolem totiž sedí Jaroslav Král, který pro Vlčkův styl učení nemá vůbec žádné pochopení. Naopak by se mu velmi ulevilo, kdyby dal Vlček výpověď. On sám ho vyrazit nemůže, a když může, tak to nakonec neudělá. Zaprvé by totiž neměl kdo učit, zadruhé Vlček to jako jediný s třídou opravdu umí.

Vážných témat se v seriálu Pan profesor promítlo už mnoho. Pamatujete, jak tehdy Vlček podpořil studentku s nadváhou při volbách? Dříve v nich totiž vítězily jen holky s hezkou tvářičkou a štíhlou postavou. Nebo vzpomínáte, jak tenkrát Dyk pobíhal po školních chodbách s kojencem? Staral se o něj místo studentky, která potřebovala dohnat školu.

Podobný formát diváci na Nově už znají 

Podobný formát, tedy seriál ze školského prostředí, však už diváci na Nově znají. Pamatujete na Gympl s (r)učením omezeným? Už tehdy v něm zářila Eva Burešová. Jestlipak už při tomto natáčení tušila, že jednou bude na Primě velice oblíbená a jako jedna z nejoblíbenějších hereček půjde ze seriálu do seriálu? Gympl s (r)učením omezeným měl podobný ráz jako Pan profesor. Také se v něm prolínala témata studentů a učitelů.

Podobně jako Pan profesor měl i Gympl své skalní fanoušky. Na podobných tématech byl postaven i seriál Ochránce, který vysílali v České televizi v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem. 

Zdroj článku:
  • Autorský text