Ordinace v růžové zahradě: V nejlepším se mělo přestat. Pomalou smrt si seriál nezaslouží

Ordinace v růžové zahradě: V nejlepším se mělo přestat. Pomalou smrt si seriál nezaslouží
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál se představil 6. září 2005 a hned si získal mezi diváky lidový název „Růžovka“. Děj se soustředil na soukromou gynekologickou kliniku a ohlásil se s plánovanými 34 epizodami. Měl diváky upoutat především atraktivním a v seriálech málo exponovaným prostředím.

Gynekologická ordinace, tak trochu třináctá komnata medicíny, měla diváky nechat nahlédnout do hodně intimní zdravotní péče. A protože gynekologie je také o porodnictví, seriál zabloudil i na porodnicko-gynekologické oddělení menší nemocnice v Kamenici, kde seriáloví lékaři a pacienti bojují s osudem. Herecké obsazení v čele s neokoukanou a empatickou Danielou Šinkorovou se divákům hned zalíbilo.

záběr ze seriálu - Gita
záběr ze seriálu (Gita) | Zdroj: TV Nova

Autorka scénáře Lucie Konečná před sebou měla nelehký úkol, kterého se zhostila na výbornou. Kromě velice věrohodného vylíčení gynekologické praxe divákům představila hlavní postavy (doktory a sestřičky) i v jiném než lékařském prostředí. I postavy v bílých pláštích tak musely mimo ordinace a nemocnici řešit obyčejné lidské starosti.

S přibývající popularitou se v seriálu zabydlela celá řada postav. Kromě MUDr. Gity Petrové (Daniela Šinkorová) si srdce diváků získal i MUDr. Aleš Čížek (Ladislav Potměšil), MUDr. Čestmír Mázl (Petr Rychlý) a MUDr. Michal Šebek (Roman Zach). A zdravotnictví není jen o lékařích. Mnohem častěji se lidé dostávají do styku se sestřičkami. Ty seriálové si také hned oblíbili. V seriálu si zahrála Kamilu Váchovou Linda Rybová, Mirku Kovaříkovou Kristýna Kociánová a Vendulku Holovskou-Čížkovou Veronika Jeníková.

Dějem však zamíchala celá řada dalších postav a později se k soukromé gynekologické klinice přidala i pediatrická ordinace, ve které začala ordinovat MUDr. Běla Páleníková-Valšíková (Zlata Adamovská). A objevili se i další lékaři. Seriál také zažil velkou ztrátu, když se Daniela Šinkorová rozhodla, že se chce více věnovat muzikálům a seriál opustila.

sestřička Vendulka
sestřička Vendulka | Zdroj: TV Nova

Seriál byl tak moc oblíbený, že tvůrci se rozhodli děj přesunout do kamenické nemocnice, kde byl větší prostor pro dramata, lásky a větší herecké obsazení. Autorka scénáře Lucie Konečná však nebyla spokojená s tím, jak do jejího pracně vystavěného seriálového světa zasahuje produkce TV Nova, a proto spolupráci ukončila.

To byl první průšvih, který v oblíbeném seriálu nastal. Když dva dělají totéž, není to totéž… praví jedno přísloví. To se potvrdilo i v případě tohoto seriálu. Ten sice ještě dlouho běžel v zaběhnutých kolejích a počítal s tím, že diváci dlouhodobých projektů jsou poměrně stálou skupinou fanoušků, jenže nuda, přechod na placené Voyo a odchod Petra Rychlého jsou tři smrtelné rány, ze kterých se seriál už nevzpamatoval.

Ani „hodně nešťastný“ návrat Mázla seriálu nepomohl. Navíc další herecké posily, které seriál stále nabírá, nejsou herci, kvůli kterým by diváci jásali. Ani poslední herci, kteří si přišli „vydělat na složenky“, tedy Iva Pazderková, Radúz Mácha a Adam Bardy, asi moc nových diváků na Voyo nepřivedou.

Zdroj článku:
  • Autorský text