Z nezbedného Rosenheima z Obecné školy vyrostl dealer pervitinu a zloděj

Z nezbedného Rosenheima z Obecné školy vyrostl dealer pervitinu a zloděj
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je zvláštní, jak se někdy z pouhé filmové role může stát krušná realita. Kdysi vzorný a šikovný mladík Marek Endal, jenž si v komedii Obecná škola zahrál drzého uličníka Rosenheima, nastoupil na dráhu zločince. V rodinné vile si zřídil varnu pervitinu, později se dal i na krádeže.

Rosenheim rostl pro kriminál a jeho představitel také

Dnes už by v Marku Endalovi (* 1978) těžko někdo poznal rošťáka Rosenheima z legendární komedie Obecná škola, kterou režisér Jan Svěrák natočil na základě scénáře Zdeňka Svěráka v roce 1991. Tehdy býval mladý herec ještě bezproblémový a nejevil žádné sklony k výtržnostem. Roli nicméně zahrál velmi přesvědčivě a na pohnutý osud své postavy bohužel navázal i ve skutečném životě.

Školák Rossenheim, který ustavičně chodí pozdě, je drzý, nezdráhá se mrštit po někom kalamářem a olizuje namrzlé zábradlí, značně přispěl k nervovému zhroucení a následnému odchodu třídní učitelky. Na její místo nastoupil přísný a nesmlouvavý, leč spravedlivý Igor Hnízdo v podání Jana Třísky, jehož si nakonec oblíbila celá třída vzpurníků, včetně samotného Rosenheima. Zdá se to jako šťastný konec, nadějného mladého herce Endala však radostná budoucnost nečekala.

Kdysi bezproblémový mladík se stal dealerem drog

Bezprostředně po uvedení filmu se nedostavila žádná sláva, kterou si herec od svého působení v něm zřejmě sliboval. Navzdory jeho talentu se nehrnuly ani další atraktivní nabídky, a tak se musel vrátit ke starému a nudnému životu, což evidentně špatně snášel.

Dlouhá léta o něm nikdo neslyšel, až náhle jednoho dne roku 2005 přišla zpráva, že byl odveden do vězení. Proč? Inu, začal fetovat a rozhodl se proměnit sklep rodinné vily ve varnu pervitinu. Ten zároveň prodával dalším narkomanům. Udal ho jeden z odběratelů, ale Endal se na policii pokoušel vymluvit, že na pervitin neměl peníze, a proto si ho vyráběl. Ostatním ho prý poskytoval zdarma. Soud ovšem nepřesvědčil. Za mřížemi si odseděl dva roky a po propuštění se neměl kam vrátit. Rodiče se ho zřekli a ve své vile v Českém Brodě už ho nechtěli, pročež si našel pronájem v Ústí nad Labem.

Od vaření pervitinu ke krádeži a znovu před soudce

Naneštěstí se Marek Endal nepoučil z chyb a v roce 2012 stanul před soudem znovu, tentokrát obviněný z krádeže elektromagnetických ventilů v hodnotě přes 170 000 Kč, které zcizil společně se svým kumpánem z areálu jedné firmy v Liblicích, tedy nedaleko Českého Brodu. Vybrali z nich barevné kovy, které následně prodali ve sběrných surovinách. K případu se tenkrát vyjádřila mluvčí kolínské policie Věra Žídková, jež oznámila, že tehdy čtyřiatřicetiletému pachateli hrozilo za krádež až pětiletí vězení.

V té době se reportérům Krimi zpráv povedlo vypátrat Endalovu sestru, která jim poskytla rozhovor. „Je ho škoda, byl to takovej pěknej kluk a hlavně šikovnej. Já se právě snažím, aby si vydělával rukama… Víte, co si myslím, že už se to tak strašně veze, že zaplácává dluh dluhem a podobně.“
Bohužel i takový může být osud dětské herecké hvězdy.

Zdroje článku: