Kinotip na pátek: Komedie Jak básníci čekají na zázrak uzavírá po 35 letech osudy kamarádů Štěpána Šafránka a Kendyho

Kinotip na pátek: Komedie Jak básníci čekají na zázrak uzavírá po 35 letech osudy kamarádů Štěpána Šafránka a Kendyho
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V chaosu, který vládne v médiích, je česká romantická komedie doslova balzámem na duši. Poslední ze série filmů, který nám zanechal Dušan Klein († 9.1. 2022), můžete vidět ve 20.00 hod. na Prima Max.

Vlídná komedie, která vrací na obrazovky známé postavy, které divákům přirostly k srdci, má podtitul Konec legendy. Premiéru měla 14. dubna 2016. Přestože se spekulovalo o tom, že má režisér další dva scénáře, které by mohly ještě oživit známý příběh, Klein se rozhodl, že půjde o poslední film.

Štěpán Šafránem (Pavel Kříž), Kendy (David Matásek) a Karas (Lukáš Vaculík) jsou i po letech přátelé a pořád i trochu rošťáci. Ale ani oni nedokázali zastavit čas a zestárli. Štěpán si života se svojí životní láskou moc neužil, protože Anička „Zrzečka“ (Michaela Badinková) zemřela a na výchovu syna zůstal sám. I když tak úplně sám nebyl, protože mu pomáhali jeho nerozluční kamarádi.

Kříž, Rybová, Matásek, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Štěpán i přes drsné životní zkušenosti zůstal i nadále trochu naivní, a přestože se z něj kolem padesátky stal hypochondr, na zázraky ještě věřit nepřestal.

Když mu osud přihrál do života hezkou a osamělou sousedku Zuzanu Rybářovou (Linda Rybová), tak trochu neohrabaného Štěpána napadlo, že by mohli zkusit proti samotě zakročit společně. Náhodě, která Štěpána sblížila s pohlednou fotografkou, pomohly i jejich děti, které si zahrály na dohazovače.

Film se natáčel v Praze, Litoměřicích, Kladně a Mělníku. Objevily se zde další známé postavy z předchozích dílů jako Eva Jeníčková v roli Vendulky utěšitelkyJosef Somr jako profesor Ječmen, Pavel Zedníček jako Písařík nebo bývalá Štěpánova láska Ute v podání Terezy Brodské.

Nově se ve filmu objevila kromě Lindy Rybové například Denisa Nesvačilová jako dcera Vendulky, Eva Holubová v roli vrchní sestry v domově důchodců nebo Nela Boudová jako učitelka mladého Šafránka.

Rybová, Nesvačilová, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Stejně jako v předchozí filmu, i zde režisér použil vtipné animované vsuvky, které nakreslil malíř a karikaturista Adolf Born. Byla to jeho poslední práce pro film. Zemřel v květnu 2016.

 

Zdroj:

  • autorský článek
Zdroj článku:
  • autorský článek