Chyby, které se objevily ve filmu Obecná škola

Chyby, které se objevily ve filmu Obecná škola
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Obecná škola je kultovním filmem, za jehož vznikem stojí mimo jiné i velikán české kinematografie Zdeněk Svěrák. Úspěšná komedie byla nominována na Oscara za nejlepší zahraniční film. I přesto si pozorný divák všimne pár chyb.

Od fyzických trestů až ke zlomené rákosce

Fyzické trestání dětí v tehdejší době nebylo ničím neobvyklým. Docházelo k němu jak v domácnostech, tak i ve školách. Přísný režim, kterému holdoval i učitel Igor Hnízdo, vyžadoval časté používání rákosky. Při jedné ze scén mělo dojít k jejímu zlomení. Protože to ale herci Janu Třískovi nešlo, rekvizitáři rákosku nalomili. Nikdo už si ovšem nevšiml, že je to ve filmu poměrně dobře vidět.

Plášť učitelky Maxové

Učitelku Maxovou, kterou hrála výborná česká herečka Daniela Kolářová, dovedou neposlušní žáci až k šílenství. Než k tomu ale dojde, je ještě pocákána rozbitým kalamářem, který byl plný  inkoustu. Při tomto incidentu se zdá, že její plášť zasáhlo pouze několik kapek. V dalším záběru je jich ale na plášti daleko více.

Neposlušné aktovky

Když se Eda po vyučování nedostaví domů, rozhodne se jej jeho matka hledat ve škole. Právě zde se odehrává scéna ve třídě. Igor Hnízdo zde čeká na Edu s jeho kamarádem Čejkou a mluví s maminkou Edy. Když máchá rákoskou, můžeme si při prvním záběru všimnout, že jsou na lavici postavené dětské aktovky. Na dalším záběru už ale tyto aktovky naopak leží.

Vlak přinesl nejednu chybu

Chybám se nevyhnula ani scéna, kdy se Čejka se Součkem snaží splnit úkol, kterým je pověřil jejich učitel Igor Hnízdo. Chyby vznikly kvůli nákladním vlakům. Nejen, že při jedné scéně můžete vidět tři pytle, z kterých jsou za malý okamžik pytle pouze dva, ale chybně jsou použity taky samotné vlaky. Vagony, ve kterých se chlapci přepraví z bodu A do bodu B, jsou vozy typu Eas. Ty se ale začaly vyrábět až v roce 1973. Samotný děj filmu se ale odehrává bezprostředně po válce. Vlaky tohoto typu tak ještě po našem území rozhodně nejezdily.

Jan Tříska a Libuše Šafránková ve filmu Obecná škola.
Jan Tříska a Libuše Šafránková ve filmu Obecná škola. | Zdroj: TV Nova

Maličkosti, které přehlédl celý štáb

Přibližně v jedné třetině filmu lze v levém dolním rohu zahlédnout mikrofon. Ten tak uniknul bystrému oku všech členů štábu. Podobná chyba vznikla i ve chvíli, kdy Eda veze svojí sestru v kočárku. Protože je kočárek snímán ze shora, je zřejmé, že Eda veze v kočárku pouze panenku, nikoliv však opravdové dítě.

Kultovní film milují všechny generace

I přesto, že ve filmu Obecná škola pozorný divák nalezne několik chyb, jedná se o velmi populární komedii. Pobaví zde nejenom hlavní postava učitele Igora Hnízda, ale i malý Eda nebo jeho kamarád Čejka. Kultovní film si lidé napříč generacemi pouští již více než třicet let. V roce 2017 dokonce došlo k natočení dalšího dílu s názvem Po strništi bos. Ten nás dějově zavede ještě před období, ve kterém se odehrává komedie Obecná škola.

Zdroje článku: