Jan Tříska: Šokoval podivným odchodem z tohoto světa, ale zůstala po něm nezapomenutelná role učitele ve filmu Obecná škola

Jan Tříska: Šokoval podivným odchodem z tohoto světa, ale zůstala po něm nezapomenutelná role učitele ve filmu Obecná škola
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se v září před pěti lety objevila zpráva, že herec Jan Tříska zemřel po pádu z Karlova mostu do Vltavy, vypadalo to jako mediální taškařice. Bohužel, žádný žert to nebyl a Jan Tříska doplatil na svůj tradiční rituál, kdy před natáčením nového filmu chodil na své oblíbené místo nad Vltavou.

Přestože se ozývaly hlasy, že herec mohl spáchat sebevraždu, všichni, kdo ho znali, to vyvraceli. I přes pokročilý věk byl v dobrém zdravotním stavu a před sebou měl novou filmovou roli, na kterou se těšil.

Tříska, který žil v emigraci v USA, se po roce 1989 pravidelně do rodné země vracel za prací. Bylo to tak i v září 2017, kdy přijel na premiéru svého posledního filmu Po strništi bos. Měl domluvená i divadelní představení a těšil se na zajímavou roli ve filmu Jiřího Mádla Na střeše. Měl hrát starého a nevrlého profesora Rypara, který poskytne azyl mladému muži z Vietnamu, kterého najde na střeše domu, kde obývá byt.

Premiéra posledního filmu Jana Třísky Po strništi bos, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Tříska byl nejen skvělý herec, ale také velký profesionál, na natáčení přijel přesně podle domluvy a měl za sebou kostýmní zkoušku.

Proč tak nesmyslně riskoval a usadil se na zábradlí mostu, už nikdo nezjistí. Jeho boj s vodním živlem je dokonce zdokumentovaný, protože na místě bylo mnoho turistů.

I přes tragickou a zbytečnou smrt po sobě zanechal celou řadu filmových rolí. Nejznámější je zřejmě jeho role učitele ve filmu Obecná škola, kde se představil jako Igor Hnízdo. Ten byl schopný udržet žáky problematické třídy na uzdě a měl slabost pro ženy.

Jak je zmíněno na stránkách ČSFD, Zdeněk Svěrák, který napsal k filmu scénář, uvedl:

„Já, když dneska vzpomínám na svého učitele, podle kterého jsem Igora Hnízdo psal, už si ho neumím představit. Tříska mi ho přebil. Když vzpomínám na dětství, tak mě učil Tříska.“

Málokdo ví, že si v Obecné škole zahrála i hercova manželka Karla Chadimová, která s ním odešla do emigrace. Ve filmu byla poštovní úřednicí.

Celý scénář Zdeňka Svěráka vychází ze zážitků z jeho dětství. Ve filmu si zahráli i tři režiséři: Ilona Pavlásková, Karel Kachyňa a Jiří Menzel. Problémový chlapec Rosenheim opravdu existoval a po uvedení filmu navštívil Zdeňka Svěráka, aby mu děkoval, že ho tak pěkně proslavil. Nabídku na roli dostal i Václav Klaus, ale ten se nikdy neozval. Ředitele školy, kterého tak mile ztvárnil Rudolf Hrušínský, si měl původně zahrát Marián Labuda, ale byl v té době na jiném natáčení.

Film Obecná škola se skvělým Janem Třískou byl v roce 1992 nominovaný na Oscara a v roce 1994 to byl první celovečerní film, kterým uvedla své vysílání TV Nova.

Zdroje článku: