Nová pravidla pro Oscary – bez etnické menšiny to už nepůjde

Nová pravidla pro Oscary – bez etnické menšiny to už nepůjde
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od roku 2024 budou muset filmy, jenž chtějí vyhrát cenu za nejlepší film, splnit minimálně tři ze čtyř nových pravidel. Tato pravidla se týkají především zaměstnání lidí patřících k menšinám.

Nová pravidla diverzity

Již několik let čelí Hollywood prudké kritice. Údajně zaměstnávají nedostatek lidí z menšin (Afroameričani, Latinoameričani, lidé z LGBTQ komunity). Tento fakt se má od roku 2024 změnit. Aby se kvalifikoval film na cenu Oscara, musí být více diverzifikovaný.

 

1. pravidlo

Buď musí jedna z hlavních rolí patřit k nějaké menšině, anebo minimálně 30 procent celého štábu. Pokud se tématika filmu věnuje menšinám, toto pravidlo neplatí.

Jako menšina se zde nechápou pouze etnické menšiny, ale taktéž ženy, lidé s tělesným omezením či členové LGBTQ komunity.

2. pravidlo

Druhé pravidlo spočívá v tom, že alespoň dva vedoucí libovolného oddělení musí patřit k menšinám. Tím se rozumí veškeré pracovní odvětví filmového štábu, od producenta přes maskéry až po kameramany.

Mimo to se akceptuje jako splnění druhého pravidla, pokud pro film pracuje 6 pracovníků z menšin či když je 30 procent celého štábu příslušníky etnických menšin.

 

3. pravidlo

Filmy musí umožnit etnickým menšinám praktika a zaplacená pracovní místa v zákulisí. Taktéž jim musí umožnit doškolování a další formy doučování.

 

4. pravidlo

Čtvrté pravidlo se týče reklamy, marketingu a distribuce filmu. Vícero „Senior Executives“ (lidé starající se o marketingové oddělení a prodej filmu) mají být příslušní etnickým menšinám.  

Tato pravidla se týkají pouze kategorie „Nejlepší film“. Ostatní kategorie zůstanou stejné jako doposud.