Dokonalý film pro deštivé období: Největší showman

Dokonalý film pro deštivé období: Největší showman
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I konec léta může být nejlepší období na sledování krásných filmů. Pro fanoušky muzikálů se nabízí film z roku 2017 s chytlavou hudbou a krásnou story pro duši: Největší Showman.

Největší Showman: Základ cirkusů na velkém plátně

Film je více nebo méně životopisný snímek o životě legendárního P. T. Barnuma, zakladatele moderních cirkusů. On byl první, který si vážil v tu dobu obecně neakceptovaných lidí, jako jsou například liliputáni, přerostlí lidé nebo černoši. I když je využil jako atrakce pro svou „Freakshow“, respektoval každého jako plnohodnotnou osobu a dal jim bezpečné bydliště. Jeho nejznámějšími atrakcemi se staly třeba „Vlčí muž“ (člověk trpící hypertrichózou, tedy nadměrným růstem chlupů), „Vousatá žena“ anebo Joice Heth, údajně 161letá chůva George Washingtona (samozřejmě jí bylo jen kolem 80 let).

Ve filmu je dramaturgicky obměněný Barnum ztvárněn všeumělem Hughem Jackmanem. Zde se Barnum musí vypracovat z chudé rodiny až na úplný vrchol cirkusové kariéry na vlastní pěst (v reálu pocházel z bohaté rodiny). V New Yorku otevře „Barnums American Museum of Curiosity“, ve kterém vystavuje vycpaná zvířata a voskové figuríny. Aby přilákal více návštěvníků, sežene do svého muzea nejrůznější lidi, mezi nimi liliputána (Sam Humphrey), vousatou ženu (Keana Settleová) a dvojici afroamerických akrobatů (Zendaya, Yahya Abdul-Mateen). Společně s dalšími artisty a tanečníky postaví na nohy zázračnou show, jež se stane velmi oblíbenou u většiny newyorských občanů.

Barnum vydělává nespočet peněz a společně se švédskou zpěvačkou Jenny Lindovou (Rebecca Fergusonová) se vydá na koncerty po celé Americe. Tyto koncerty jsou pro Barnuma ještě výdělečnější než jeho cirkus, proto se soustřeďuje především na koncerty a vedení cirkusu přenechá svému obchodnímu partnerovi Phillipovi Carlyleovi (Zac Efron). Bohužel velká moc škodí, cirkus je kvůli nepřátelům zapálen a koncerty Lindové abruptně skončí. Barnum musí začít úplně od znova, což je počátek cirkusových představení pod velkým stanem.

Srdeční záležitost Hugha Jackmana

Už od roku 2009 se Hugh Jackman zajímal o natočení filmu tematizujícího život Barnuma. Už tehdy sepsali autoři Jenny Bicksová a Bill Condon scénář a Jackman byl první a jedinou volbou pro hlavního hrdinu. Kvůli nejrůznějším problémům se začalo natáčet ale až roku 2016. Do té doby se z původně dramatického, čistě životopisného snímku stal pozitivnější a barevnější muzikál. Vědělo se totiž, že pro Jackmana nebude problém odzpívat doslova cokoliv.

Světové songy a top soundtrack

Ladys and Gents, this is the moment you´ve waited for. Kdo už „Největšího Showmana“ viděl, zná tato slova. Je to první věta, kterou uslyšíme od Jackmana v úvodní písničce „The Greatest Show“. Hudba v tomto muzikálu se dá bez problémů a bez pochyb brát jako nejlepší posledního desetiletí. Stačí pět vteřin z úvodní písně a už jsme kompletně nasáknuti do filmu. Silné bubny, hlasité trumpety a geniální chór ihned okouzlí každého diváka a cítíme, jak se nám pomalu zvedají chloupky na těle – rozléhá se příjemná husí kůže.

„The Greatest Show“ je jen vstup do filmu. Pozitivní a dobrou náladu podporující písničky jako jsou například „From Now On“ či „Come Alive“ si nejspíše najdou vlastní místečko v seznamu oblíbených skladeb jakéhokoliv diváka.

„This Is Me“ od Kealy Settleové dostalo dokonce nominování na Oscara. Na vítězství to ale nestačilo, přestože se mohla produkce radovat za vyhraný Golden Globe.

Tím, že ve filmu zcela chybí vulgarismy či sexuální scény, je „Největší Showman“ snímek pro celou rodinu, především díky své barevnosti, zábavě, chytlavým písničkám a důležitému vzkazu (Je jedno, jak člověk vypadá, odkud pochází nebo jak hodně se liší od ostatních – všichni jsme si rovni a dokud se chováme správně, zasloužíme si lásku a respekt).

 

Zdroj:

  • autorský text