Nejdrsnější věznice světa: V Kostarice dozorci nosí ochranné vesty proti útokům nožem

Nejdrsnější věznice světa: V Kostarice dozorci nosí ochranné vesty proti útokům nožem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kostarika je země ve Střední Americe. Je omývaná Karibským mořem a Tichým oceánem. Za sousedy má Nikaraguu, Panamu a Ekvádor. V zemi, kde žije 5 milionů lidí se chlubí velmi dobrou úrovní vzdělání. Velká část lidí kromě španělštiny ovládá i angličtinu.

Už v roce 1948 oficiálně rozpustili armádu a peníze věnovali do sociálního systému. Kriminalita je soustředěná hlavně v hlavním městě San José a vše se opět točí kolem obchodu s drogami.

Věznice, která působí jako místo bez naděje

Raphael zavítal do věznice La Reforma, která ale nikoho nereformuje. Posledních 5 let se kriminalita v zemi zvedla a věznice je přeplněná. V hlavním městě řádí mezinárodní drogové kartely a Kostarika se stala důležitým centrem pro šíření kokainu do USA a Mexika. Země, která láká turisty z celého světa na krásné pláže a luxusní pobyty, má také svá temná místa, a právě La Reforma je jedním z nich.

Raphael tentokrát nemusel při vstupní prohlídce donaha a vše proběhlo na příjmu velice rychle. Odtud směřují všichni vězni do karantény, což je část věznice, kde mohou vězni strávit i několik měsíců, aby pod dohledem ukázali, co jsou zač, jak jsou agresivní atd.

Odtud odchází do některého z oddělení, kde jsou trestanci rozdělení podle závažnosti svých činů. Raphael se dostal na oddělení se střední ostrahou. V cele je to jako na mezinárodním táboře. Jsou zde muži, jejichž domovem je nejen Kostarika, ale i Panama, Nikaragua nebo Kolumbie. v každé cele nemůže chybět drsný šéf, který udržuje pořádek a rozhoduje, zda vězeň dostane postel, nebo bude spát na podlaze. Tady šéfuje 28 chlapíkům bývalý šéf gangu.

Problém věznice je v tom, že se vězni nudí. Nemají práci ani dobré vyhlídky. Celé dny jsou v celách nebo na špinavém dvorku.

V roli dozorce

Pobyt mezi dozorci byl určitě zajímavější. Raphael vyfasoval vestu na ochranu před noži, kterých je zde ve věznici stále dost, a to i přes pravidelné prohlídky. Mohl nahlédnout do oddělení, kde jsou nebezpeční vězni. Dozorci chodí na obhlídky po trasách nad celami, které mají místo stropů mříže a sledují své nebezpečné svěřence přes mříže, vedoucí do holých a děsivých cel.

Od roku 2011, kdy došlo k pokusu o hromadný útěk a vězni si nechali od zkorumpovaných dozorců přinést zbraně a vzali si je jako živé štíty pro útěk, se přístup k vězňům hodně změnil a atmosféra ve věznici není dobrá.

Naprosto jiný způsob věznice, který má ale celou řadu odpůrců

Když se Raphael se štábem vydal do moderního areálu nové věznice, která ani věznici nepřipomínala, byla to hodně velká změna.

Státní projekt má za úkol vyselektovat vězně, kteří i přes těžké zločiny nejsou úplně ztracení a se slušným přístupem a možností se vzdělávat je přimět změnit zaběhlý životní cíl. Překvapivě toto vězení vzbudilo ve společnosti spíše vlnu nevole, protože zde panuje názor, že trestanec má ve věznici trpět a žít v drsném prostředí. Nová věznice nabízí opak. Není ale snadné se do ní dostat a vězni si musí pobyt zasloužit svou ochotou na svém životě něco změnit k lepšímu.

Zdroj:

  • https://zoom.iprima.cz/
  • https://www.netflix.com/