Mrazivá krása i krutost velehor ve filmovém zpracování

Mrazivá krása i krutost velehor ve filmovém zpracování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
11. prosince byl celosvětový den hor. Výročí bylo vytvořeno za účelem zvýšení povědomí veřejnosti o důležitosti ochrany pohoří a ledovců. Pojďme se poohlédnout do filmové historie a zavzpomínat na filmy, natáčené v impozantní horské krajině.

Vertical Limit, USA / Německo 2000

Miliardář Elliot se opakovaně snaží pokořit K2, která mu už před pár lety ukázala svou sílu. Tentokrát se svou výpravou kvůli lavině uvízne v ledové jeskyni. Záchrana musí přijít brzy, jinak uvězněným hrozí smrt.

Děj filmu sice nenabízí žádnou originální zápletku, ale prostředí velehor je skvělou podívanou na drsnou tvář přírody.

V hlavních rolích: Chris O’Donnell, Bill Paxton, Robin Tunney, Scott Glenn, Isabella Scorupco

Nanga Parbat, Německo 2010

Reinholda Messnera, samotářského poutníka, který zdolává světové velehory, není třeba představovat. Životopisný příběh vypráví o výstupu horolezce a jeho mladšího bratra na horu za nepříliš dobrých podmínek, které ohrozí život méně zkušeného ze dvou bratrů.

V hlavních rolích: Florian Stetter a Andreas Tobias

Free solo (Bez jištění), USA 2018

Snímek oceněný Oscarem za nejlepší dokumentární film roku 2019 sleduje sólový výstup mladého Američana Alexe Honnolda na horu El Capitan v Yosemitském parku. Snímek nabízí až neuvěřitelné pohledy kamery do okolní krajiny umocněné nebezpečným výkonem sportovce.

Přežít, USA 1993

Psal se rok 1972. V pátek 13. října ztroskotalo v Andách letadlo s uruguayským ragbyovým týmem. Ti, kteří nezahynuli při pádu, museli bojovat o přežití a cena za život byla vysoká. Nikdo je totiž už nehledal. Nakonec dva muži přešli hory a přivedli pomoc.

Na filmu spolupracoval jeden z přeživších pasažérů.

Hráli: Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamolton, Bruce Ramsay a další

Everest, USA 2015

Příběh líčí expedici na Everest z roku 1996, kdy se spolu k vrcholu vydaly 2 expedice a narazily na strašnou bouři. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí a znovu ukazuje, jak je počasí v horách nestálé a může zaskočit i zkušené a dobře připravené týmy horolezců.

Ve filmu si zahráli: Jason Clarce, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, John Hawken a další

Výkřik z kamene, Kanada / Německo / Francie 1991

Začalo to jako legrace. Slavný horolezec Roccia, který zdolal všechny osmitisícovky, se zajde podívat na závod v akrobatickém lezení a o vítězi prohlásí, že by při reálném výstupu neměl šanci.

Oba muži se dohodnou na absolvování samostatných výstupů na vrchol zlověstné hory Cerro Torre v Jižní Americe. Poslední slovo bude mít ale příroda.

Hrají: Vittorio Mezzogiorno, Stefan Giowacz, Al Waxman, George Marischka a další