Já už budu hodný, dědečku!: Role nesnášenlivého herce hvězdnému Kopeckému sedla jako ulitá

Já už budu hodný, dědečku!: Role nesnášenlivého herce hvězdnému Kopeckému sedla jako ulitá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak by také ne, když ji scenárista a režisér Petr Schulhoff psal herci přímo na míru. A měl v plánu obsadit i jeho bývalou manželku Stellu Zázvorkovou, jenže to u Kopeckého narazil. Bývalí partneři spolu sice dokázali hrát, ale režisér měl smůlu a Kopecký se zatvrdil.

Moderní a úsměvná pohádka představila divákům kouzelného dědečka v podání velice trefně obsazeného Ladislava Peška, který má za úkol udělit životní lekci nafoukanému a arogantnímu pražskému herci Theodoru Bergnerovi. Přestože úspěšný herec se prezentuje jako vzor lidské ohleduplnosti, všechny kolem sebe (zvláště ženy) s gustem uráží a dostává je záměrně do konfliktních situací.

Po zásahu kouzelného dědečka se však Bergnerovi začne postupně vracet všechno, co provedl, a to prostřednictvím postav, kterým předtím ublížil. Ponížený a zbitý hrdina nakonec slíbí, že už se bude chovat slušně, a nezbývá než věřit, že se skutečně polepšil. Kromě Miloše Kopeckého a Ladislava Peška režisér obsadil Dagmar Veškrnovou, Nelly Gajerovou, Alenu Vránovou, Františka Filipovského, Svatopluka Beneše, Mílu Myslíkovou, Jorgu Kotrbovou a celou řadu dalších oblíbených herců té doby (1978).

Kde se natáčelo

Postava úspěšného herce napovídá, že je děj situovaný povětšinou do Prahy, kterou hrdina opouští, když jede pracovně do Brna. Cestuje vlakem a při návratu do hlavního města je v záběru Hlavní nádraží.

Zlobivý herec se po Praze pohybuje tramvají, která ho měla dovést domů, na stanici Červený vrch, kde se měla nacházet jeho vila. Ta byla v záběru poměrně často, stály před ní i dvě drbny (Darja Hajská a Marie Motlová). Na závěr polepšený Bergner z balkonu své vily volá: „Já už budu hodný, dědečku!“ (Vila je i v úvodní ukázce).

Nemovitost se však nacházela v Dejvicích a ze zastávky by to měl Bergner skoro půl hodiny pěšky. Vila prošla proměnou, ale stále je k poznání, jen je více šedá a moderní. Pro filmové turisty určitě není tajemstvím, že se nachází v ulici s názvem Zlatnice. Známá je autobusová zastávka Hanspaulka, odkud je to pár kroků.

Zajímavý název má Zlatnice podle nedaleké přírodní památky v Šáreckém údolí a také podle barokní usedlosti ze 17. století, která patřila zlatníkovi Geltenhauerovi. Usedlost už bohužel o svůj majestátní vzhled dávno přišla. Jeden čas fungovala jako hospoda a potom dlouhé roky chátrala.

Točilo se i na Novém městě, v Celetné nebo u Ovocného trhu.

Komedie je v programu ČT1 5. května odpoledne.

Zdroje článku: