Luba Skořepová: Chalupáři mi přirostli k srdci

Luba Skořepová: Chalupáři mi přirostli k srdci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Prázdniny se blíží ke konci a náš cyklus o seriálu Chalupáři pomalu také. Nejde však nevzpomenout i herečku malé role cikánky Aranky, kterou opravdu fenomenálně zahrála Luba Skořepová. A právě tato malá role jí hodně ovlivnila kariéru.

Po roli Aranky se Luba stala pro režiséry vždy první volbou, když potřebovali do role cigánku. A ona tyto herecké příležitosti s radostí přijímala, přestože to byly povětšinou jen malé herecké příležitosti. Herečka byla velice temperamentní, což jí vydrželo až do stáří.

Prakticky až do smrti v roce 2016 (93 let) byla aktivní. Hrála, natáčela a psala. Zdravotní komplikace, které ji na stáří dostihly, brala s humorem. I na nemocničním lůžku dokázala poskytovat rozhovory.

Stihla toho opravdu hodně a objevila se v desítkách seriálů. Právě Chalupáře měla ze všech rolí nejraději. Aranka se jí hrála dobře, ale především si pochvalovala celou partu, která se na natáčení sešla. Hodně se jí ve stáří dotýkalo, když herci, se kterými na seriálu pracovala, postupně umírali.

Do role si ji vybral sám režisér Filip a hned jí také našel vhodného partnera. Seriálovým manželem se jí stal Otto Lackovič, se kterým se během natáčení spřátelila a vydrželo jim to celý život.

Za honorář ze seriálu si chtěla koupit automobil, ale moc se ve značkách nevyznala, a tak se ptala mezi herci. Zaslechl to Jiří Kemr, který se okamžitě vžil do role odborníka a začal jí vychvalovat trabant jako to nejspolehlivější auto, které jí bude stoprocentně sloužit, aniž by se musela nějak zvlášť o jeho provoz starat.

Jeho nadšení ji natolik ovlivnilo, že si vůz opravdu koupila, ale moc radosti si s ním neužila a neustále se na něm něco porouchávalo. Nakonec ho nechala před svou chalupou a nabídla ho místním lidem, aby si ho rozebrali na součástky.

Luba Skořepová, zdroj Pavel Gwužď / Nextfoto

Na Chalupáře se dívala každou reprízu a ze všech herců nejraději zavzpomínala na Josefa Vinkláře, se kterým se znala z Národního divadla a byl to podle ní mimořádný člověk i herec.

Mimořádným člověkem byla určitě i Luba Skořepová, která byla označována jako bláznivá, ale to bylo kvůli temperamentu, který si udržela celý život. V Národním divadle byla 60 let, během kterých nastudovala 140 rolí. Stihla hostovat i v celé řadě jiných divadel.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé jako divačka sledující jízdu smrti v komedii z roku 1946 – Právě začínáme s Jaroslavem Marvanem. Větší šance dostala v televizi a zahrála si v celé řadě seriálů jako například Třicet případů majora Zemana, Dnes v jednom domě, Doktor z vejminku, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Malé dějiny jedné rodiny, Hospoda, Náměstíčko nebo Náves.

Zůstalo po ní 15 knih, některé napsala o sobě, o babičce, která byla považovaná za jasnovidku, přitahovalo ji téma tajemna a magie a také se věnovala tvorbě pro děti, které sama nemohla mít, ač po nich toužila.

V padesátých letech jela na alegorickém vozu na oslavě 1. máje a vůz havaroval, což mělo za následek zranění, které ji o možnost mít děti připravilo. Kvůli tomu se jí rozpadlo i první manželství s hercem Josefem Pehrem (otec herečky Jany Krausové, bývalé manželky Jana Krause a partnerky Karla Rodena).

Pokud jste Chalupáře nestihli v letním vysílání, všechny díly jsou k dispozici v iVysílání ČT.

Zdroje článku:
  • kniha Legendární seriál Chalupáři - Příběh natáčení a osudy jejich hrdinů,
  • autorský článek